Коли була нареченою, у моду ввійшли гороскопи. І мої подружки захоплено випитували у своїх кавалерів, хто вони за знаком зодіаку, східними таблицями, а то й за календарем друїдів. Нині молодь більше довіряє цифрам. І за справу береться майже професійно, як це зробили студентки Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Майбутній психолог Христина Скорик, досліджуючи гендерні тенденції, опитала півсотні респондентів і з’ясувала, що чоловіки хочуть бачити жінку швидше домогосподаркою, а ось пані віддають перевагу кар’єрному зростанню над сімейними клопотами.

Ще ста парам, які перебувають в офіційному шлюбі, інша студентка того самого Інституту педагогіки і психології національного університету запропонувала відповісти на 24 запитання про сімейне життя. І не тільки зізнатися, чи замислювалися про розлучення та чи не довелося помилитись у своїх очікуваннях щодо шлюбу, а й визначити причини таких думок. У результаті майбутній психолог Ольга Мельникова дійшла висновку, що на задоволеність шлюбом впливає схожість характерів подружжя.

«Можемо говорити про те, що схожість у двох членів подружжя рівня самооцінки й схильності брати на себе відповідальність позитивно впливають на їхній шлюб», — каже Ольга Мельникова. А ось емоційність у чоловіка із дружиною мають бути протилежними: тобто якщо у вас часто трапляються перепади настрою і ви легко збуджуєтеся, шукайте спокійного й терплячого чоловіка. Те саме стосується й особливостей характеру загалом: витонченій жінці підійде мужній чоловік, а чоловікові з господарськими вподобаннями потрібна мужня дружина.

Згідно з дослідженням студентки ЛНУ, своїм подружнім життям різною мірою задоволені 84% пар Луганщини, але тільки половина з них назвала шлюб щасливим. Незадоволення, за статистикою, найчастіше виявляють саме жінки: п’ята частина з опитаних респонденток негативно відгукнулися про свій шлюб. У чоловіків цей показник менший — 13%.

Майбутній психолог опитувала пари, які провели у шлюбі від кількох місяців до 20 років. І стверджує, що не тільки її спостереження, а й інші дослідження свідчать, що рівень задоволеності шлюбом залежить також і від його тривалості: високий після весілля, цей показник починає падати з народженням дитини і знову підвищується тільки після 15 років спільного життя. То виграють терплячі, навіть усупереч гороскопам та іншим прикметам?!