ПОДІЯ

На Тернопіллі вшосте відбувся міжнародний форум

Делегації з 10 країн світу, представники влади і підприємці Тернопільщини й сусідніх областей зібралися на цей форум. Приїхали також дипломати, були присутні й члени Міжнародного трейд-клубу України - громадської організації, яку вважають економічною дипломатією, очима й вухами бізнесу своїх держав. Значимість такої події, певна річ, оцінюватимемо через деякий час. Наразі позитивом для владних структур, ділових людей стали такі чинники, як встановлення контактів, наведення знайомств і вивчення інвестиційного клімату в регіоні.

Конкурентні переваги

Під час відкриття зібрання голова облдержадміністрації Валентин Хоптян назвав Тернопілля "справжньою перлиною на інвестиційній карті України". Два дні учасники форуму переконувалися у правдивості такого визначення. Обласна влада одним з пріоритетних напрямків своєї роботи виокремила стимулювання збільшення обсягів інвестицій у реальний сектор економіки і перехід краю на інвестиційно-інноваційну модель розвитку - це стратегічне завдання. Його вирішення дало б змогу забезпечити реструктуризацію та сталість розвитку області, підвищити її конкурентоспроможність, створити нові робочі місця.

Понад 70% інвестицій вкладають нині у технічне переоснащення та реконструкцію діючих підприємств. Інвестиційно привабливими галузями тут здебільшого є сільське господарство, переробна промисловість, транспорт і зв'язок, торгівля, житлове будівництво. Наразі функціонує 170 підприємств з іноземним капіталом. Торік до області надійшли інвестиції з 37 країн світу.

Щодо конкурентних переваг Тернопілля для залучення інвестицій, на думку заступника голови облдержадміністрації Андрія Фліссака, то їх чотири. Передовсім ідеться про вигідне географічне розташування - недалеко до сусідніх обласних центрів, а також кордонів із Польщею, Румунією, Словаччиною, Угорщиною, через територію області проходять залізничні та автомобільні міжнародні транспортні коридори. Не варто забувати і про значний природоресурсний потенціал. Зокрема у нас є 890 тисяч гектарів орної високопродуктивної землі, розвідані 42 ділянки із запасами мінеральних вод, 300 родовищ нерудних корисних копалин (пісковики, пиляний камінь, буто-щебенева сировина, гіпс, мергель тощо). Є також унікальні туристично-рекреаційні можливості. Передусім Тернопільщина має Товтровий кряж, Кременецькі гори, Дністровський каньйон, найбільші на планеті карстові печери, а також майже 3740 пам'яток історії, археології та архітектури, серед яких - третина усіх колишніх замків України і два християнські центри всесвітнього значення (Почаївська лавра та Марійський духовний центр у Зарваниці).

І солома - валюта

Тернопільська обласна державна адміністрація запевнила учасників форуму, що готова сприяти інвестуванню економіки краю,насамперед у високотехнологічному промисловому комплексі, впровадженні ресурсо- й енергозберігаючих технологій, випуску нових конкурентоспроможних, імпортозамінних видів промислової продукції тощо. Цікавою для інвесторів буде мінерально-сировинна база області, у виробництві нових видів енергії з відновлюваних джерел. А скільки ще є інфраструктурних проектів! Взяти хоча б спорудження сміттєпереробних заводів, очисних споруд, будівництво й реконструкцію доріг, мостів, облаштування земельних ділянок під промислові парки, формування інноваційних кластерів, залучення до реформування житлово-комунального господарства, розвиток соціальної сфери - закладів освіти, охорони здоров'я, культури.

У приміщені Тернопільського національного економічного університету, де проходила основна частина роботи міжнародного інвестиційного форуму, знайомили потенційних інвесторів зі своєю діяльністю представники українсько-польського ТОВ "Мікоген-Україна", ви?робництво тут розпочали три роки тому і встигли вже зайняти майже 60% ринку України. Це підприємство виготовляє та реалізує грибовиробникам компост зі всіяним міцелієм для вирощування печериць. Його директор Мирослав Загорський каже, що польська сторона не лише передала унікальну технологію, а й вклала у розвиток цього товариства майже 6 мільйонів євро. У післяжнив'я часто на наших полях можна побачити, як горить зі стернею також солома, а отже, й гроші. Адже оті сухі стебла злакових рослин, що залишаються після обмолоту, є необхідною сировиною для грибовиробників з Вілії. Солому та курячий послід вони закуповують у господарствах аж п'ятьох областей.

Невелике село стало бізнес-проектом

Послів закордонних країн зацікавило невелике село Чагарі, що в Гусятинському районі. Наразі дипломати отримали про нього відповідний презентаційний матеріал і запрошення на фестиваль "Купальська феєрія", який тут проводять за участю аматорів і професіоналів сцени не лише Тернопілля, а й столиці, деяких областей. До слова, цього року тут виступатиме, зокрема, Національний академічний заслужений хор ім. Григорія Верьовки, народний артист України Анатолій Паламаренко та інші. Крім того, на інвестфорумі репрезентували бізнес-проект, що стосувався, власне, будівництва молодіжно-дитячого, спортивно-оздоровчого, розважально-туристичного готельного комплексу в Чагарах.

Відновили співпрацю

Отриману на інвестиційному форумі інформацію його учасники добре проаналізують вдома. Хтось із них прагнутиме вкласти власні капітали у виробництво області, будуть укладені нові договори - на це принаймні сподіваються тернополяни. Треба сказати, що все-таки під час роботи міжнародного зібрання деякі документи підписали в урочистій обстановці, наприклад, угода про міжрегіональне співробітництво між Тернопільщиною та Пензенською областю Росії. Пріоритетними галузями для такої співпраці визначили харчову й легку промисловість, машинобудування, агропромисловий та будівельний комплекси. Принагідно слід зазначити, що два регіони 1979 року такий договір уже укладали й активно співпрацювали у радянський час.

КОМЕНТАР

Валентин ХОПТЯН,
голова Тернопільської облдержадміністрації:

- Міжнародний інвестиційний форум пройшов потужно. Розуміємо, що це початок важливої справи із залучення інвестицій у сільське господарство та в промисловість. Маємо вже перші відгуки й перші пропозиції. Проведу, зокрема, зустріч з делегацією Великобританії з питань капіталовкладень в освоєння мінеральних вод. Відвідати та ознайомитися з інвестиційним потенціалом Тернопілля наприкінці травня вирішили великі делегації бізнесменів з Чехії та Хорватії.