ГРОШІ

Бюджет наповнено без фіскального тиску
 

Фінансове становище держави стабільне. Саме цією фразою почав свій брифінг перед виїзним засіданням колегії ДПС очільник податкової Олександр Клименко. Попри реорганізацію, яка оптимізує роботу відомства і перетворює його з фіскального на сервісне, зі своїм основним завданням —мобілізацією коштів до державного бюджету податківці впоралися.

Коштів більше,  ніж торік

За  словами О. Клименка, з тих платежів, які контролюються податковими органами, до загального фонду держбюджету надійшло понад 101 млрд грн, до місцевих — більше 40 млрд. Якщо порівняти ці цифри з першим півріччям минулого року, перевиконання до державного бюджету становить 13,6 млрд  грн, до місцевих — майже 6 млрд.

У повному обсязі виконано завдання з податку на прибуток, акцизу з увезених на митну територію України підакцизних товарів, рентної плати за вітчизняний природний газ, транзитне транспортування блакитного палива, частини чистого прибутку (доходу) державних підприємств, збору у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на електричну та теплову енергію, збору за спеціальне використання лісових ресурсів та води, платежів за користування надрами тощо.

За  перше півріччя зафіксовано найбільші надходження від податку на прибуток: 28,5 млрд грн.  (виконання майже на 108%), ПДВ — 39,8 млрд грн, акцизного податку — 10,6 млрд грн.  Що ж до суми, заявленого до відшкодування ПДВ, то вона наближається до 21,3 млрд грн. Фактично на рахунки платників відшкодовано понад 23 млрд грн, що в 1,1 раза більше, ніж за аналогічний період торік. Причому, в автоматичному режимі повернули 12.5 млрд грн, або 54,4% всієї суми ПДВ. З початку дії цієї системи кількість її користувачів збільшилася вдесятеро.

З кожного по нитці  — бюджет у «сорочці». Фото з сайту wordpress.com 

Контроль  послаблено

— Хочу акцентувати увагу на перевиконанні на 0,2% індикативних показників Міністерства фінансів, — наголосив О. Клименко. — Це означає глибоку фахову та аналітичну роботу з нашого боку, яка дала змогу уникнути зайвого фіскального тиску вже на початку планування. Для бізнесу це гарантія того, що нинішня податкова політика є зрозуміла та передбачувана.

Нині кількість перевірок зменшилася майже втричі. За весь рік буде проконтрольовано не більше 8 тис. суб’єктів господарювання. Окрім того постаудит, яким раніше займалися податківці, замінюється автоматизованими системами контролю. Тож сумлінний платник, переконаний керівник ДПС, уже почав забувати, що таке перевірки податкової.

Значно полегшує життя бізнесу електронна звітність. Майже у 2,5 раза, а точніше 45 млн документів отримали і відпрацювали сервери ДПС. Кількість тих, хто звітує електронкою, постійно зростає.

Та й загалом розбудова сервісної інфраструктури ДПС сприяє підвищенню рівня обслуговування платників. У 400 містах України буде відкрито 476 сервісних центрів. Нині вже працюють 388 таких центрів. У шести регіонах цей процес  завершився. Малі та середні підприємці на місці отримують усі послуги, яких потребують.

А що це саме так і ця сфера підприємництва успішно розвивається О. Клименко підтвердив конкретикою —кількість спрощенців зросла на 15%. Перереєстрація пройшла успішно. За перше півріччя в Україні з’явилося 149 тис. підприємців, а сплата податків цією категорією зросла вчетверо. Стосовно п’ятої та шостої групи підприємців, то їм надано можливість просто і комфортно вести бізнес.

Для того, щоб і надалі стимулювати бізнес-спільноту, податкова тісно співпрацює з Мінфіном та профільним комітетом Верховної Ради. Вже запроваджена спрощена процедура отримання свідоцтва платника ПДВ, надана  можливість перереєстрації, до кінця року відмінено штрафні санкції для цього сегменту. Є низка напрацювань, які проголосовані парламентом у другому читанні і перебувають на підписі у Президента.

Передусім це стосується річної декларації на прибуток. Малий бізнес звітуватиме лише один раз на рік. Середнім та великим підприємствам запропонували систему, яка зрозуміла і не потребує додаткового часу як на звітність, так і на адміністрування податків. 

 — Нині Міністерство фінансів займається ідеологією та методологією податкової політики. Сама ж ДПА переймається обслуговуванням і податковим супроводом платників. Зміни, які внесли 2011 року, гармонізували нормативну базу. Що стосується плану перевірок, ведення єдиного реєстру, то всі ці функції залишилися у податкової, — констатував О. Клименко.