ЗМІНИ

Закон, яким переглянуто розміри нерухомого майна, що підпадає під пільгу,  експерти називають роботою над помилками

Українців таки звільнили від сплати податку на житлову нерухомість цього року. Тепер у 2014-му за житло, яке підлягає оподаткуванню, власники заплатять за попередній — 2013-й.     

Відстрочили заради уточнення

Ще на початку цього року, після того, як вступив у дію податок на нерухоме майно (згідно зі статтею 265 Податкового кодексу), деякі експерти заявляли, що цього року цей податок не запрацює. І мотивували це тим, що тодішня Державна податкова служба (нині це вже Міністерство доходів і зборів) не готова адмініструвати його, а також браком повної бази платників.

Щодо першого вони помилилися (Міндоходів зібрало з фізичних осіб майже 4 мільйони гривень цього податку), а от щодо другого — ні. Повну базу створити не встигли. Тож саме це вплинуло на прийняття рішення про відтермінування податку. Документ, яким це зроблено, а йдеться про Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості», набув чинності 4 серпня. Тож ті, хто ще не встиг сплатити податок за повідомленнями-рішеннями, які податківці надсилали власникам для сплати податку, де і була зазначена житлова площа, якою володіють фізичні особи, можуть звірити ці дані з наявними у них оригіналами документів. Водночас їм протягом двох місяців з дня отримання повідомлення до регіонального головного управління Міндоходів треба обов’язково написати заяву про скасування надісланої платіжки з огляду на законодавчі зміни. Інакше нараховуватимуть штрафні санкції! 

На звірку власникам дали час до 31 грудня. І якщо квадратні метри в оригіналах документів на право власності та платіжках різняться, слід звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації власника нерухомості й уточнити, за яку площу доведеться платити.

Нагадаємо, раніше звіряти площу та писати заяву платник, який хотів отримати пільгу на один з об’єктів нерухомості, мав у податковій інспекції за місцем знаходження цього об’єкта, а не за місцем своєї реєстрації. Ця норма додавала клопотів громадянам, які мали витрачати час і кошти на такі поїздки. Причому писати заяви довелося б щороку! Також до кінця цього року податківці мають встигнути створити повний реєстр платників податку на нерухоме майно.

Тепер податок платитимуть ті, хто і мав би це робити, — власники просторого житла. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Кількість трансформувалася в суму

Щоб уточнити, за якими нормами в наступному році оподатковуватиметься житлова нерухомість, «УК» звернувся до начальника відділу адміністрування майнових податків департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Міндоходів Юрія Тимощука.

Він нагадав, що раніше власник кількох об’єктів мав право не платити (надавалася пільга) лише за один, і то в разі, якщо його житлова площа не перевищувала 120 квадратних метрів (для квартир) і 250 (для будинків). На решту об’єктів податок нараховувався на всю житлову площу. Наприклад, особа володіла квартирою 60 квадратів і будинком 70. То вона б мала право не платити за будинок, а за кожен із 60 квадратних метрів житлової площі квартири довелося б перерахувати в місцевий бюджет 1 відсоток мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2013 року. Якщо ж у власності фізичної особи перебувала лише квартира із житловою площею понад 120 квадратних метрів або лише будинок — понад 250, то податок нараховувався за кожен квадрат, який перевищував ці цифри. Наприклад, за квартиру 130 квадратних метрів нарахували податок на «зайві» 10 квадратів, а на 120 квадратів розповсюджувалася пільга.

Закон, який набрав чинності 4 серпня, констатував він, змінив поняття пільги і уточнив перелік пільговиків. Тож у наступному році не платитимуть багатодітні та прийомні сім’ї, дитбудинки сімейного типу, а також, згідно з новим законом, не оподатковуватиметься житло, яке на праві приватної власності належить сім’ям опікунів та піклувальників дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а ще об’єкти нерухомості, що є власністю дітей-інвалідів, яких виховують одинокі матері. Щоправда, за умови, якщо сім’я володіє одним об’єктом нерухомості.

Тобто пільга на весь об’єкт (але лише один) дається виключно цим категоріям громадян. Так, якщо у такої сім’ї дві квартири, то одна не є об’єктом оподаткування взагалі, а друга, якщо більш як 120 квадратних метрів — є. А якщо три квартири, то знову-таки одна не є об’єктом оподаткування, а дві інші, якщо сумарна житлова площа понад 120 квадратів — є. Але платити треба лише за ті квадрати, які перевищують останню цифру. 

 До речі, це істотні зміни. Адже, за даними Кабміну, на кінець 2012 року у 50 816 родинах опікунів і піклувальників виховувалися  63 243 дитини. У 740 будинках сімейного типу мешкали 4933 дитини, 3856 прийомних сімей виховували 6818 дітей. 

У новому законі прописано: на житло, що є об’єктом оподаткування, пільги надаються на сумарну житлову площу (СЖП). Тож решта власників нерухомості не платитимуть, констатує Юрій Тимощук, лише якщо вони володіють міні-квартирами, СЖП яких не перевищує 120 квадратних метрів, будинками — 250 квадратних метрів, квартирами і будинками 370 квадратних метрів. Тобто якщо раніше пільгу надавали на один об’єкт, то тепер — на СЖП. Отож кількість трансформувалася в суму. Наприклад, якщо особа володіє квартирами із СЖП 200 квадратів, то платитиме за 200—120=80 квадратів. Диференційовані і ставки податку (1% мінімальної зарплати або 11,47 гривень за квадрат і 2,7% або 30,97 гривень) і залежать від того, чим володіє особа, — квартирами, будинками чи квартирою і будинком  разом і яку СЖП вони мають.

Кошти можна повернути

Відповідно до нового документа, наголошує начальник відділу Міндоходів,  громадяни платитимуть податок не рік у рік — авансом (наприклад у 2013-му за 2013-й, як було прописано в Податковому кодексі), а в наступному році, який іде за звітним. Тобто після того, як 1 липня надійде платіжка в 2014-му, протягом двох місяців треба сплатити за 2013-й.

 Цю норму прописано для того, наголошує Юрій Тимощук, щоб мати необхідну інформацію, хто володів об’єктом протягом року, за який нараховуватимуть податок. У цьому році до законодавчих змін, пояснює він, податківці нараховували податок одразу за весь рік. І коли в 2013 році власник продавав об’єкт, то йому треба було писати заяву, чекати перерахунку і повернення коштів за ті місяці, в яких уже не володів житлом. Новому ж власникові податок нараховували з того місяця, в якому він набув права власності, і до кінця року. Завдяки змінам податківці матимуть усю відповідну інформацію за весь попередній рік, тому писати заяви і повертати переплачені кошти вже не доведеться, та й податківцям буде менше роботи. Адже новий закон не передбачає сплати податку наперед за весь рік. Так, якщо житло продали у травні 2013 року, то попередній власник сплатить у 2014-му податок за січень—квітень 2013-го, а новий — за травень—грудень.

Є й механізм повернення коштів, сплачених у цьому році. Новий закон набув чинності, а отже, податківці мають право приймати заяви таких громадян. За словами Юрія Тимощука, термін відшкодування коштів залежатиме від того, наскільки швидко Держказначейство погодить висновок територіального органу Міндоходів (інспекції) про відшкодування коштів з бюджету, складений на основі заяви громадянина. Після отримання висновку з Держказначейства Міндоходів повідомляє про це платника і кошти повинні повернути протягом п’яти днів. Щоправда, він вважає, що люди не робитимуть цього масово. На це у них є аж три роки з дня сплати коштів. До речі, у заяві платник має чітко вказати, куди перераховувати гроші, — на поточний рахунок у банку або повертати готівкою за чеком. А ще сплачені кошти можна зарахувати до сплати податку на нерухомість у 2014 році або перерахувати на інші платежі, які контролює Міндоходів.

Розщедряться багаті

Тепер податок ляже на плечі тих, хто і мав би його платити, а саме тих, хто володіє просторими об’єктами нерухомості, — господарі хоромів, або ті, хто має кілька об’єктів з великою СЖП. Серед останніх і власники багатьох квартир, які здають в оренду. До внесення змін вищезгаданим законом, каже Юрій Тимощук, людина обов’язково повинна була платити повністю за один із двох об’єктів, навіть якщо мала невелику квартиру і напіврозвалену хату в селі, отриману в спадок.

Не дарма наголошували ще на початку року експерти, що замість податку на розкіш з 1 січня в Україні запровадили податок на бідність. І додавали: у кодексі в частині оподаткування житлової нерухомості було порушено базову норму будь-якого суспільства — норму соціальної справедливості (нині її відновлено). Експерти констатували, що законодавець вчасно не прописав усі категорії громадян, які матимуть пільги, що красномовно свідчить про рівень законотворчості в Україні. На їхню думку, це треба було виправити ще до ухвалення кодексу, або принаймні до набуття чинності 265 статті, якою і запроваджувався податок.

Новий закон, де фігурує сумарна житлова площа, соціально справедливіший за початкову редакцію 265 статті й захищає громадян з невеликими статками, констатував  Юрій  Тимощук.

ДОВІДКА «УК»

Згідно з новим законом, не платитимуть власники:

♦ квартир, сумарна житлова площа яких менша за 120 квадратних метрів;

♦ будинків — 250 квадратних метрів;

♦  квартир та будинків — 370 квадратних метрів.

Ставки податку диференційовані й становлять для власників:  

♦ квартир — не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати (м. з. п.), житлова площа яких не перевищує 240 квадратних метрів, 2,7% у разі перевищення;

♦ будинків — не більше 1 відсотка м. з. п., житлова площа яких не перевищує 500 квадратних метрів, 2,7% у разі перевищення;

♦ квартир та будинків —  не більше 1 відсотка м. з. п., житлова площа яких не перевищує 740 квадратних метрів, 2,7% у разі перевищення.

ПРЯМА МОВА

Щоб не залишитися голими й босими

Світлана БОВСУНОВСЬКА,
президент  Ліги експертів України:

— Новий закон виправив основну помилку, і податок торкнеться виключно тих, хто має багато великої нерухомості. А пересічні громадяни здебільшого нічого не сплачуватимуть. Тому ті гроші, які вони перерахували цього року, їм необхідно буде повертати. І попри те, що Міндоходів зауважує, що податок можна зарахувати в наступному році, фактично всі гроші, сплачені фізособами, повинні бути відшкодовані. 

Цей податок стає податком справді для багатих. Не на розкіш, бо розкішшю вважаю яхти, літаки тощо, а просто на велику нерухомість. І торкнеться тих, кого має торкнутися. А сталося це не без допомоги ЗМІ, яким треба подякувати. Коли грабують, треба кричати, що грабують, бо якщо мовчати, то насправді так і станеться. Влада почула голос експертів завдяки ЗМІ і зреагувала. Як наслідок маємо зміни.

Хочу зауважити, що проблема постала з часу ухвалення Податкового кодексу з такими жахливими нормами. Нині просто усунули помилки в кодексі. Добре, що влада дослуховується і виправляє недоліки. Сподіватимемося, що робить це не тому, що наближається виборчий процес і треба зняти соціальну напругу в суспільстві. Хоч і нема впевненості, що все не повернеться, та в одному точно впевнена: не боротимемося за свої права — будемо голі й босі.