ПЛАТЕЖІ

Забудовники просять відкоригувати новий збір,  а громадяни були б не проти його кардинальної зміни

До 30 квітня 2013-го всі юридичні особи, які володіють житловою  нерухомістю, повинні сплатити в місцеві бюджети четверту частину нарахованого податку на нерухоме майно. Починаючи з цього року, вони зобов’язані самостійно обчислювати такий податок та до 1 лютого подавати в ДПС за місцезнаходженням житлового об’єкта декларацію, розбивши річну суму рівними частками поквартально.

Водночас українські забудовники вважають новий збір щодо себе некоректним. Вони шукають способи зменшення своїх витрат і наголошують, що паралельно дбають про потенційних покупців квадратних метрів. Оскільки податок може негативно позначитися на вартості останніх.        

Ще не продав,  а вже заплати

Президент конфедерації будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе під час «круглого столу», присвяченого обговоренню впливу нововведення на будівельний ринок, констатував: рішення про запровадження податку приймали без урахування думки представників галузі. І тепер якщо забудовники вводять в експлуатацію об’єкт та отримують право власності на квартири, які не встигли продати, мають платити цей податок. Тож вони замислюються над тим, як його обійти.      

Є різні схеми, зауважила радник з питань практики вирішення спорів міжнародної юридичної фірми «Integrites» Олена Сукманова. Це зокрема укладення форвардних контрактів, невведення об’єкта в експлуатацію. Природно, що забудовник хоче заощадити на собівартості, платежах, але податківці повинні наповнювати бюджет. І, наприклад, невведення в експлуатацію податкова зможе трактувати як приховування об’єкта від оподаткування з усіма негативними для юрособи наслідками.         

Забудовник створює товар, який не повинен оподатковуватися, каже голова ради директорів КБУ Олександр Ротов. Достатньо того, що сплачується ПДВ, податок на прибуток. Тому конфедерація проти нововведення, вважає податок у нинішньому вигляді некоректним. Нормально, коли підприємство, маючи у власності нерухомість, платить за неї. Але якщо забудовник створив товар і ще не продав його, то стягувати з нього кошти зарано. У цьому КБУ намагатиметься переконати і депутатський корпус.

Податок на житло має стимулювати забудовників реалізовувати квартири до моменту здачі об’єкта в експлуатацію, зазначила начальник відділу департаменту оподаткування юридичних осіб Міндоходів Вікторія Попова. Але забудовники наголосили, що купувати житло на етапі будівництва чимало споживачів вважають ризиковою справою.    

Директор ТОВ «Аудиторська фірма «М.Т.Д. Аудит» Вікторія Бірюченко порахувала, що нове податкове навантаження становитиме 0,08% собівартості будівництва. Це небагато. Водночас, за нинішньої ситуації на ринку, 30—50% квартир не продається до моменту введення об’єкта в експлуатацію. І забудовник змушений оформляти на себе право власності, хоч і не збирається там проживати — для нього це просто товар в обігу (платити податок повинні ті, хто, маючи право власності, живе у квартирі або здає її). Ось цю галузеву специфіку треба врахувати в Податковому кодексі. Адже законодавці, вносячи зміни в кодекс, враховують специфіку банківського, металургійного, хімічного, ІТ-бізнесу. Чому ж не піти назустріч будівельній галузі, яку в багатьох країнах вважають базовою для зростання економіки?

За які квартири забудовнику доведеться платити податки після здачі об’єкта в експлуатацію?
Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Обтяжливий  і для громадян

З точки зору простого українця цей податок несправедливий, і його потрібно змінювати. На цьому наголосила заступник голови парламентського Комітету з питань економічної політики Ксенія Ляпіна. За її словами, ухвалюючи податок на житлову нерухомість, законодавець не відповів на ключове запитання: яка його функція, окрім збирання коштів? Хоч, зауважує вона, за підрахунками місцевих рад, надходження не покриватимуть і десятої частини потреб. При цьому весь фіскальний тягар поклали на незаможних людей. Ставки податку не обтяжливі для багатих, у власності яких великі помешкання. А для пересічного українця, який десяток років працював, щоб заощадити гроші на житло, — навпаки. 

Президент міжнародної федерації нерухомості FIABCI Олександр Бондаренко нагадав, що в Україні база оподаткування — квадратні метри, в той час як у більшості країн — вартість житла. І це соціально справедливо: за дорогу нерухомість (розкіш) треба платити значні податки. Інакше фіскальна функція такого податку буде незначною. Крім того, ці надходження повинні використовуватися за конкретними видатковими статтями, що стосуються підтримки функціонування інфраструктури.

За його словами, йдеться зокрема про модернізацію теплових, газових мереж, облаштування вулиць. За кордоном людина, сплачуючи цей податок, знає, на що витратять кошти, а також усвідомлює те, що, наприклад, після модернізації мереж і вартість житла зросте. Тобто це вигідно насамперед громадянинові. В Україні ж і статті видатків не прописали, і передвиборчих обіцянок щодо введення соціально справедливого податку на розкіш не дотрималися. Базу оподаткування потрібно змінювати, переконаний він.

Начальник відділу платежів за землекористування та місцевих податків департаменту оподаткування юридичних осіб Міндоходів Катерина Гривнак підтвердила готовність ДПС до обговорення пропозицій щодо зміни бази оподаткування та надання певних пільг забудовникам. Важливим вона вважає і питання цільового використання податку на житлову нерухомість.  К. Гривнак нагадала, що і плата за землю, яка надходить до місцевого бюджету, не закріплена за видатковими статтями. Але розв’язання цієї проблеми не в компетенції ДПС.