РИНОК КАПІТАЛУ

В жовтні–грудні цього року Україна презентує представникам міжнародного бізнесу  національні інвестиційні проекти  

 

Держагентство з інвестицій та управління національними проектами планує в рамках першого етапу роуд-шоу, що почнеться 31 жовтня в Лондоні, презентувати  п’ять з 11-ти національних інвестиційних проектів України. Про це на засіданні прес-клубу Міністерства закордонних справ  повідомив заступник голови Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Віталій Дем’янюк. У їх числі «LNGТермінал», комплексний проект «Чисте місто» (планується побудувати 10 заводів з переробки твердих побутових відходів — ТПВ), «Олімпійська надія 2022», «Енергія природи»,   «Відкритий світ». Ці проекти подорожуватимуть усіма містами, де відбуватиметься роад-шоу, та побувають у 16 найбільших фінансових центрах світу. Лише акценти для  них можуть бути різними. Наприклад, німецькі та австрійські інвестори виявляють дуже великий інтерес до таких проектів, як  «Олімпійська надія 2022»,  «Енергія природи»,  «Чисте місто», а ось в арабському світі і в Південно-Східній Азії, США доцільно пропонувати «LNGТермінал», «Енергію природи»,  «Відкритий світ».

В інтерв’ю «УК» В. Дем’янюк уточнив, що орієнтовна вартість інвестпроекту  «LNGТермінал» становитиме $1,2–1,7 млрд, а вартість одного заводу з переробки ТВП залежно від рівня переробки — 25–200 млн євро, орієнтовна вартість проекту «Відкритий світ» — приблизно $350 млн. «Енергія природи», що  містить низку окремих проектів, кожен з яких може бути побудований як за рахунок сонячної енергії, так і вітрогенерації, а також тепло- і енергогенерації на біомасі, може становити майже 4 млрд дол.

За  словами заступника голови Держагентства з інвестицій та управління національними проектами, термін окупності «LNGТермінал» —  від одного до 10 років залежно від того, як держава побудує   тарифікацію такого роду об’єктів. «Ми маємо тонко відчувати кон’юнктуру на світових та фінансових ринках і розуміти, чи піде інвестор на такі об’єкти терміном від 5 до 9 років окупності. У кожного з інвестпроектів є певна індустріальна специфіка. У таких проектах, як «LNGТермінал», «Енергія природи», «Чисте місто» закладена тарифікація і регуляторна політика держави, тому вона  може  зробити ці проекти привабливішими», — вважає В. Дем’янюк.

Роуд-шоу складатиметься з кількох блоків. Це інформація про  Україну з точки зору її інвестиційної привабливості, інформація про стан інвестиційного клімату в країні та засоби, якими українська влада має полегшити життя інвесторові на території країни, демонстрація  національних проектів.  «Ми звернулися до всіх фінансово-промислових груп України (ФПГ) з пропозицією надати свої приватні інвестиційні проекти, які можна вивести на роад-шоу.  Тому що навіть один потужний проект будь-якої ФПГ не може собі дозволити проїхатися цілим світом. А пул з 10–11 приватних проектів може бути цікавим», — наголосив  В. Дем’янюк.

«Робоча група МЗС зі співробітництва з регіонами не поділяє  їх на експортоорієнтовані  та депресивні. Кожна область має власний інвестиційний потенціал.