ПРАВОПОРЯДОК

Боротьба з наркобізнесом залишається одним з пріоритетів української міліції

- Розмови окремих політиків про ріст рівня злочинності в державі не мають під собою жодних підстав, - заявив журналістам після розширеної наради в МВС України у вівторок міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. Він зазначив, що поменшало вбивств, розбоїв, грабежів, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, а видиме зростання крадіжок пов'язано виключно із зниженням планки завданої шкоди, з якої наступає кримінальна відповідальність. Зате кримінальних справ, що розслідуються, і число притягнутих до відповідальності осіб побільшало.

Власне кажучи, не ці питання були головними темами згадуваної наради. Її учасники обговорювали оперативно-службову діяльність органів внутрішніх справ з протидії поширенню наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. За словами міністра, працівникам міліції вдалося досягти більшого відсотка затриманих осіб, які продають наркотики. Це принципово, адже пріоритетом у протидії наркозлочинності є боротьба саме з наркоторговцями, а не з їхніми жертвами - наркозалежними, наголосив він. Зокрема, йшлося про посилення роботи з виявлення наркотичних речовин у навчальних та розважальних закладах, тим більше, що минулого тижня Кабінет Міністрів прийняв рішення про внесення змін у закон про боротьбу з наркотиками в частині посилення відповідальності власників нічних клубів, дискотек та інших подібних закладах за розповсюдження в них наркотиків.

Ще одна проблема непокоїть правоохоронців - так звана замісна терапія, в ході якої використовуються препарати, що завозяться у країну для підтримки тих, хто вже "сидить на голці". Ця програма, як відомо, була запроваджена кілька років тому під егідою різних благодійних організацій. Все було б нічого, але досить значна частина цих препаратів потрапляє в нелегальний обіг. МВС підготувало відповідну записку в Адміністрацію Президента і уряд. У цій сфері однозначно потрібно наводити порядок, переконаний Анатолій Могильов.

...Користуючись нагодою, журналісти поцікавилися думкою міністра стосовно перейменування міліції у поліцію, як це зробили в Росії. Ми не вважаємо за потрібне змінювати назву відомства, сказав керівник українського МВС. Якби в результаті з'явився новий підрозділ з іншим менталітетом, тоді так, можна було б і перейменуватися. При цьому міністр повідомив, що зараз МВС завершує роботу над проектом нового закону про міліцію, який буде запропонований суспільству для обговорення.