Не можу про це не просити слова, адже просто вражений усім, що відбувається з пересічними людьми, які свого часу взяли на себе дуже ризиковану ношу — оформили валютні кредити на купівлю житла в наших банках. Про те, як нечесно зі своїми клієнтами обходяться ці фінустанови, вже писано-переписано, зокрема й у нашому виданні. Сьогодні хочу розповісти про так званих «чорних» нотаріусів, які в прямому сенсі цього слова наостанок добивають нещасних людей. Річ у тім, що мораторій на стягування єдиного іпотечного житла, яке вони купили свого часу, — це їхній ключовий захисник і остання надія на справедливість і моральність.

Банки, які не мають бажання чекати, поки позичальники розрахуються зі своїми валютними боргами, віддають усе на відкуп колекторам. Натомість останні вважають, що дія мораторію на них не поширюється, і починають «вибивати» житло у позичальників. У цьому їм допомагають «чорні» нотаріуси, які просто переписують квартири позичальників на колекторів. Отже, люди, які всіма засобами намагаються сплачувати великі й непосильні для багатьох інвалютні кредити з такими самими великими відсотками, через «чорних» нотаріусів швидко втрачають житло.

Ні, я не кажу про тих валютних позичальників, які брали іпотеки для того, щоб потім здавати в оренду 3—4 квартири, а то й кілька будинків за чималі гроші і наживатися на цьому. У всіх гравців фінансового ринку, включно з такими горе-нотаріусами, чомусь вистачає совісті вибивати житло у найнезахищеніших — багатодітних родин, у яких, крім цієї оселі, більше нічого немає. Хоча й вона ще їм не належить, бо заставна в банках.

На щастя, у нас є порядні юристи, які нерідко безкоштовно допомагають таким людям. А скільки тих «чорних» служителів Феміди? Не бракує. Так, один горе-нотаріус скріпив своїми підписами й печатками 600 незаконних документів на відчуження житла у валютних позичальників, для яких воно було єдиним! Його «викликали на допомогу» колекторські компанії з усієї України. Одна людина наробила лиха шести сотням родин, і за таке беззаконня її не покарано.

Недавно говорив з одним із правозахисників, які допомагають валютним іпотечним позичальникам. Він повідав страхітливу історію. Якось о другій ночі йому зателефонував украй знервований клієнт банку, який акуратно сплачував за своїм кредитом, і повідомив, що до його помешкання ввірвалися люди у «балаклавах» і, не представившись, почали виганяти родину з їхньої квартири. Люди в масках показали скріплений «чорним» нотаріусом документ про право власності на квартиру зовсім іншої особи. Дійшло до рукоприкладства — вояки-колектори били господаря оселі та його малих дітей, які не бажали залишати житло.

Добре, що нещасливому позичальникові допоміг юрист, який приїхав на місце злочину «трійці» правопорушників — банк, колектор, нотаріус. Маски-шоу закінчилися, люди повернулися до своєї заставної квартири. Тепер усі питання позичальники вирішуватимуть у суді. Тому правозахисники наполегливо радять власникам валютної іпотеки не втрачати надії і завжди дії колекторів оскаржувати в суді. Завважу, що 90% тих, хто подає позови, виграють справи.

Як іще можна боротися з непорядними нотаріусами і чи держава все зробила для цього? Правники кажуть, що свого часу було створено систему «лохотрону» — як гриби росли нотаріальні контори, які й мали діяти в обхід мораторію на відчуження такого житла у великих державних масштабах. Деякі експерти впевнені, що наші можновладці взагалі не звертають на це уваги, адже Міністерство юстиції давно мусило позбавити таких нотаріусів ліцензії.

Наостанок порада іпотечним валютним позичальникам: у жодному разі в такій ситуації не виходьте зі своїх помешкань і нічого не підписуйте, якщо від вас вимагатимуть зробити це настирливі колектори. Звертайтеся до їхнього начальства з письмовою заявою, щоб вам надали для ознайомлення оригінальні документи продажу зобов’язань (нізащо не погоджуйтеся на копії!), тобто документ про перепродаж ваших боргів банку колекторам, скріплений нотаріусом.

Необхідно зробити копію або сфотографувати ці папери й надати їх фахівцеві для первинного аналізу. Часто колектори запевняють, що нададуть оригінали документів, якщо позичальник визнає їхні вимоги. Проте годі сподіватися, бо нерідко тих документів у них нема, до того ж вони бояться юридично грамотних людей.

Тому щиро бажаю всім, хто потрапить у таку ситуацію, проти арсеналу таких ділків мати свої багнети — дещицю правових знань, які завжди відлякують аферистів, що попирають закон і Конституцію України. Тож проти отрути «чорних» нотаріусів є юридична антиотрута.