ВТРАТИ

За матеріалами ревізій, проведених КРУ, уряд розробить заходи зі збереження бюджету

З результатами аудиту національної економіки за 2008 -початок 2010 років ознайомив представників мас-медіа на своїй прес-конференції голова Державної фінансової інспекції Петро Андрєєв. У центрі уваги аудиторів була сфера фінансово-бюджетної дисципліни в державі за понад два роки. Розпочавши роботу в березні минулого року, фахівці ГоловКРУ виявили стільки порушень і зловживань, що, мабуть, легше було б назвати ті галузі, де все гаразд, ніж перераховувати численні фінансові порушення та зловживання.

- За минулий рік контрольно-ревізійна служба провела понад 14,3 тис. ревізій підприємств, установ та організацій, -повідомив П. Андрєєв. - На 94% перевірених об'єктів виявлено порушень на загальну суму 93,3 млрд грн, з яких прямі втрати становлять понад 35 млрд. Це рекордний показник правопорушень, які коли-небудь виявляла контрольно-ревізійна служба.

Це сталося передусім через управління в "ручному режимі" коштами державного бюджету, що призвело до невиконання видаткової його частини, зростання кредиторської заборгованості, невідшкодування в повному обсязі ПДВ і спричинило додаткове навантаження на держбюджет уже цього року в сумі понад 5 млрд грн.

Та чи не найбільше зловживань стосується сфери державних закупівель. Через запровадження непрозорої корупційної схеми, яка обмежувала принцип конкуренції, "відмивалися" значні суми державних коштів. У 2008-2010 рр. уряд схвалив майже 60 постанов, що дали змогу не поширювати дію положення про закупівлі за державні кошти на придбання окремих товарів, робіт і послуг. Через це багатьом замовникам вдалося уникнути здійснення процедур закупівель.

Не краща ситуація і у сфері управління діяльністю суб'єктів господарювання державного сектора економіки. Тут простежується тенденція скорочення кількості підприємств з державною часткою понад 50%, які поліпшили свої фінансові результати. За 2009 рік порівняно з 2007-м кількість таких підприємств скоротилася майже втричі. А питома вага тих, де управління державною часткою визнано неефективним, зросла за цей час з 29 до 66%.

Допущено низку порушень та прорахунків і в управлінні діяльністю суб'єктів господарювання державного сектора економіки, при управлінні стратегічними запасами держави. Негаразди виявлено й під час операцій з врятування банків, у капіталізації яких брав участь Кабмін, а також під час безоплатної видачі громадянам актів на право власності на землю. Навіть у сфері управління Державного департаменту з питань виконання покарань виявлено порушень на загальну суму понад 468,4 млн грн...

Що з усім цим робити, вирішуватимуть сьогодні на засіданні уряду. Адже порушень не бракує й нині. Нерідко фахівців КРУ не допускають на державні об'єкти, виграючи час для знищення документів, які свідчать про розкрадання бюджетних коштів. Причому далеко не завжди з такими керівниками підприємств розривають контракти.