СВЯТО   

Поспілкуватися з тернопільчанами приїхали видавці і літератори з усієї країни

На три травневих дні "Джура-фест" зібрав у Тернополі видавців, літераторів, читачів. Таке свято книги в місті над Серетом зорганізували вже вдруге. Нині в краї видавничою діяльністю займаються 60 суб'єктів підприємництва. Торік в області видали понад 1 млн примірників книжок - від художньої, науково-популярної, дитячої літератури до підручників і посібників.

Книжковій події в Тернополі передували дві широкомасштабні акції. Впродовж місяця у краї втілювали проект "Подаруй дитині книгу". За цей час зібрали майже 11 тисяч різних видань, які передадуть школам-інтернатам, багатодітним родинам, бібліотекам і загальноосвітнім навчальним закладам. Зорганізували й конкурс малюнків "Українська книга сьогодні". Двісті робіт надійшло на творче змагання від маленьких авторів, юнаків і дівчат. Оглянути ці творіння могли на виставці, розгорнутій при вході до драмтеатру.

На книжкове свято до Тернополя приїхали понад 40 українських видавництв. Як каже голова оргкомітету фестивалю Василь Ванчура, охочих представити свою продукцію було значно більше, але запросити всіх не змогли через нестачу відповідних площ для розміщення стендів. Ганна Баховська та Яна Кузьмик репрезентували київське видавництво "Зелений пес". Привезли літературу не лише різну за жанрами, а й для читачів як за віковими, так і соціальними, фаховими категоріями, - для дітей, жінок, чоловіків, мандрівників, інших.

А ще цьогорічна програма "Джури-фесту" надто насичена найрізноманітнішими заходами, місцем проведення яких стали вищі навчальні заклади, загальноосвітні школи, міські бібліотеки, книгарні, обласна філармонія, драмтеатр і навіть сільський будинок культури. На читачів чекали виставки, репрезентації видавництв і нових книжок, "круглі столи", численні творчі зустрічі з письменниками, зокрема з Дмитром Павличком, Романом Іваничуком, Василем Фольварочним, Іваном Андрусиком, Тарасом Прохаськом. Родзинкою фестивалю став вечір співаного слова "Барди України", концерт народного артиста країни Валерія Маренича.

Остаточні підсумки тернопільського книжкового фестивалю-ярмарку ще підіб'ють. Але основний уже відомий: як точно підмітив Василь Ванчура, люди повертаються до книжки.