ФІНАНСОВИЙ РИНОК

Євро до кінця року обіцяє «дорости»  до 12 грн,
а долар влада триматиме чіпко  у межах 7,95-8 грн.

 

Офіційний курс євро в Україні останніми двома днями знову почав «набирати обертів» — так, якщо 14 липня Нацбанк «закріпив» за 1 євро 11,22 грн, то 15 липня — 11,32. Однак за останній місяць європейська валюта зростала і на більш «значні» позначки. Так, 5 липня курс був таким: за 1 євро давали 11,56 грн.

Треба зазначити, що нинішні позначки курсу є не такими вже й далекими від абсолютного максимуму, який спостерігався 14 січня 2010 року, і тоді одне євро купували за 11,66 грн.

А от американська валюта на українському ринку продовжує поступово втрачати свої позиції. Так, якщо 15 червня ц. р. курс долара до гривні становив 7,973, то 15 липня він зупинився на позначці 7,971. Треба зауважити, що протягом останнього місяця курс долара до гривні значно коливався, і на початку липня спостерігалися і більш «слабкі» його позиції.

Що чекатиме на ці провідні світові валюти надалі на ринку нашої країни? Які ризики для  України може скласти така їхня «поведінка»?

На думку експерта із інвестицій та ризик-менеджменту на фінансових ринках Нонни Донець, на відміну від пари долар-гривня, у національної валюти проти євро є всі передумови для девальвування до рівня 12 грн та навіть вище до осені цього року.

Послаблення ж курсу гривні проти долара нікому не вигідне. Як запевняє експерт, навпаки ревальвація гривні проти долара за умови зростання цін на газ та інші енергоносії є одним із інструментів частково знизити його вартість.

По суті, не бачить проблем із цього приводу і директор департаменту аналітики компанії Astrum Олексій Блінов. «Зараз гривня, як кажуть, намертво прив’язана до долара. Такий висновок можна зробити із валютної структури зовнішньої торгівлі та зовнішнього боргу, а також оцінюючи українські бізнес-традиції та політику НБУ», — зазначає він. В то же час експерт вважає, що українська валюта девальвує разом із доларом, однак, заспокоює, що це не впливає на конкурентоспроможність наших товарів.

Утім ризики не лише для України, а й для всього світу зачаїлися більш глибоко. Як відомо, США накопичили шалений державний борг, і якщо до 2 серпня американський Конгрес не ухвалить рішення про його збільшення, країна буде вимушена оголосити дефолт. Навіть якщо дефолту не буде, то деякі економісти передбачають девальвацію американської валюти.

Однак експерт фінансового ринку Віталій Палюра заспокоює, що сильні світу цього, і в першу чергу керівники США, не допустять дефолту, адже чимало країн тримають колосальні резерви саме у доларах. «Тому повинно статися інше. Я думаю, що девальвації американській валюті все ж таки не уникнути. І тоді долар втратить статус першої валюти світу», — додає він.

А от старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь дивиться на цю проблему суто українськими «очима». «Важливо лише, як зростатимуть резерви Нацбанку. Ми бачимо, що вони накопичуються влітку доволі непогано. За рахунок їх головне фінансове відомство і триматиме дуже довго курс на рівні 8, або 7,95 грн за долар», — зазначив він.

Що стосується зростання курсу євро щодо гривні (та й до інших валют), то Н. Донець дотримується досить цікавої думки — зараз відбувається не посилення європейської валюти, а через послаблення долара досить штучно зростає і євро. Експерт упевнена в тому, що «своїх» причин для зростання курсу європейської валюти щодо інших просто немає.

«Це яскраво демонструє стан розвитку економіки європейських країн — він суттєво уповільнюється, а інфляція там зростає», — зазначає вона. Таким чином, і зростання курсу євро щодо гривні також можна вважати штучним, а раз так, то цілком можливе його зниження.

Отже, все упирається у старий добрий долар, який чимало країн будуть свято берегти, і сподіваємося, що захистять його належним чином.