БОРГОВІ ІНСТРУМЕНТИ

Мінфін ініціює спрощення процедури купівлі населенням облігацій внутрішньої державної позики

Про це повідомила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук під час «круглого столу» на тему: «Валютні облігації для населення: переваги й недоліки запропонованих інструментів». У планах фінансового відомства — випуск валютних ОВДП номіналом $500. Термін обігу цих паперів планується від одного до трьох років. Аукціони з розміщення ОВДП виключно для фізичних осіб Мінфін має намір проводити  по  середах. 

Законодавство не забороняє фізособам і нині купувати ОВДП, але на практиці придбати ці папери досить складно.   Для банку вигідно купувати облігації на десятки мільйонів гривень, а не робити дрібні їх покупки на первинному аукціоні. Тому в окремих фінустановах тарифи за покупку ОВДП спеціально встановлені такі, щоб купувати їх на суму не менше мільйона гривень. За словами Г. Пахачук, відомство зробить «дорожню карту» для фізосіб, в якій буде прописаний порядок здійснення такої угоди.  Крім того,  планується розширення кількості банків, через які  громадяни зможуть купувати облігації (нині є 16 банків-дилерів ОВДП. — Авт.). Мінфін орієнтується на дохідність нових інструментів для населення в 9%. У грудні 2011-го — лютому 2012 р. Мінфін реалізував валютні облігації з терміном погашення рік та  три роки із дохідністю 9,3% річних та  9,47% (відповідно), а індексовані (прив’язані до курсу долара) — з дохідністю 8,75% річних.

«Потрібно створити хороший інвестиційний клімат, щоб повернути довіру до банківської системи і до інструментів, які вважаються найнадійнішими в світі, тобто державної позики. Кожна країна повинна будувати свою політику запозичень, враховуючи  розвиток внутрішніх ринків. Тому вперше запропоновано змінити вектор податкової політики України (доходи громадян  від державних паперів не оподатковуватимуться. — Авт.), щоб збільшити запозичення на внутрішньому ринку проти запозичення на зовнішньому ринку», — підкреслила Г. Пахачук.

За оцінками фахівців,  поза банками в Україні обертається близько 150 млрд грн і еквівалент $50—80 млрд у різних валютах. Нові інструменти мають   допомогти знизити цифри тіньового ринку валюти. Швидше за все, враховуючи ментальність населення, держава запропонує  ОВДП ринку в паперовому вигляді на пред’явника. Але, безперечно, випуск облігацій  для населення у бездокументарному вигляді обійдеться дешевше. Цілком можливо, клієнти самі обиратимуть найбільш прийнятну для них форму облігації. Зараз це питання у стадії обговорення.