ТЕНДЕНЦІЇ

Через економічні та політичні ризики нерезиденти не вкладають грошей в акції українських підприємств

Акції вітчизняних підприємств у травні значно подешевшали. У першій половині цього місяця фондовий індикатор Української біржі (УБ) втратив 20% від рівня наприкінці квітня. Це істотно вплинуло на падіння індексу УБ за період з початку року (на 15 травня він знизився на 23,3%).

Різке зниження котирувань акцій на початку травня спостерігається на українському фондовому ринку вже третій рік поспіль. Такий феномен, на думку аналітика УБ Артема Щербини, «пов’язаний з реалізацією політично-економічних реформ у США і ЄС та публікацією важливої макростатистики розвинених країн світу у цей період. Нестабільність у країнах з більш розвиненою економікою призвела до виведення коштів з економіки менш розвинених країн, у тому числі й України».

У 2012 році драйвером падіння цін на акції в усьому світі стали політичні проблеми Греції після парламентських виборів і нові побоювання щодо виходу цієї країни із зони євро, боргові проблеми Європи та США, дефолт низки європейських банків. Згідно із травневою статистикою, уповільнення темпів зростання продемонструвала економіка Китаю.

Втім, є і «локальні» причини відсутності нерезидентів на вітчизняному ринку акцій. Це низька інвестиційна привабливість нашої держави та погіршення відносин з ЄС. «Серед основних причин низхідної динаміки на українському фондовому ринку є демонстрування більшістю компаній, акції яких присутні в лістингу УБ (гірничо-металургійного комплексу — ГМК та електрогенерації) негативних результатів діяльності за минулий квартал цього року та за 2011-й», — зазначає керівник відділу біржових операцій  ІГ «АРТ Капітал» Володимир Волков.

«Більш різка динаміка вітчизняного ринку обумовлена низькою ліквідністю, коли невеликий за обсягом продаж спричиняє значну просадку. Стрімкому падінню сприяло також бажання великих учасників грати на зниження. Кореляції світових ринків з українським практично немає, хоча раніше була досить високою», — підкреслює начальник відділу інвестиційного консалтингу  ІК «Альтана Капітал» Андрій Тарасенко.

На думку аналітиків, індекс УБ може знизитися до 1000 пунктів (на 15 травня він був на позначці 1119,3 пункта), а за ІІ квартал ринок може вирости до 1400 пунктів. Не оживить його і проведення чемпіонату з футболу в Україні. Підприємства будівельної та металургійної галузі не продемонстрували ніякого поліпшення своїх результатів за ці роки. Більшість приватних і публічних компаній не змогли отримати підряд на роботи. А готельний сектор не представлений на фондовому ринку.

Показово, що згідно з опитуванням керуючих активами, проведеним на початку місяця компанією Bank of America Merrill Lynch, небажання інвесторів ризикувати, що проявилося у квітні, у травні посилюється. У цьому місяці керуючі портфелями збільшили частку вкладень у грошові кошти та облігації, скоротивши інвестиції в акції. На відміну від початку року, інвестори не чекають ні економічного зростання, ні інфляції, лише стимулюючих заходів.