ПЛАНИ 

Держава хоче залучити цього року $10 млрд
 

Нині на «Єдине інвестиційне вікно» в Україні витрачено $4,5 млрд. Про це повідомив на публічній презентації «Формування інвестиційного іміджу України: перші підсумки діяльності InvestUkraine»  голова Держагентства Владислав Каськів.

Держагентство з інвестицій та управління національними проектами (далі — Держагентство) співпрацює з 17 компаніями-лідерами світових індустрій. Наразі в управлінні агентства перебувають 16 нацпроектів, які реалізовують за моделлю державно-приватного партнерства. За словами В. Каськіва, на їх реалізацію піде 5% бюджетних коштів від загальної вартості. Крім того, цього року планують започаткування нового напрямку роботи — відкриття біржі інвестпроектів.

«Фактично, її завданням буде підтримка українських проектів незалежно від власності», — зазначив В. Каськів.

При цьому він уточнив, що така біржа через механізм спеціального фонду підтримуватиме створення якісних проектних пропозицій і просуватиме їх на міжнародних ринках. Планується, що цей новий сервіс стартує вже цього року. Його презентація відбудеться  найближчим часом.

Цього року наша країна також змагатиметься за симпатію інвестора  щодо участі у проекті з будівництва заводу з виробництва міндобрив з Росією, Казахстаном і Білоруссю. Інвестор — одна азіатська компанія, назва якої не уточнюється. Вартість проекту —  $1 млрд, мінімальна кількість робочих місць — дві тисячі.

Утім, майже «нульовими» є наші шанси із залучення інвестора-європейської компанії до проекту з будівництва паперового заводу.  «Через вади вітчизняного законодавства для цього виробництва неможливо забезпечити постачання деревини. Ми вивчали законодавства ще п’яти країн-конкурентів, у тому числі Бразилії, Аргентини, Перу, і на їхньому тлі маємо непривабливий вигляд, потрібні зміни у вітчизняному законодавстві», — підкреслив С. Євтушенко.

Серед пріоритетних проектів — «Олімпійська надія-2022». На думку керівників Держагентства, Україна має амбітні плани і сподівається, що після проведення нинішнього чемпіонату з футболу гості України раді будуть повернутися сюди через 10 років.  У планах агентства на цей рік — сприяти залученню $10 млрд інвестицій, з них $2 млрд — через «Єдине інвестиційне вікно» та $3,5 млрд — реалізацію нацпроектів (зокрема, «Повітряний Експрес», «LNG-термінал», «Відкритий світ», «Чиста вода»). Також керівництво Держагентства планує провести цього року роад-шоу нацпроектів та інвестиційних можливостей України у 15 фінансових центрах світу.