ПОДІЯ

Країна вітає нових лауреатів Шевченківської премії

Цього року за рішенням Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка звання лауреатів і винагороду у розмірі 260 тисяч гривень отримають: Роман Горак і Микола-Ярослав Гнатів за книгу "Іван Франко" (у категорії "Літературознавство і мистецтвознавство). У театральному мистецтві - диригент-постановник Микола Дядюра, режисер-постановник Анатолій Солов'яненко, виконавці партій Оровезо - Сергій Магера і Норми - Оксана Крамарева - за постановку опери "Норма" в Національній опері України. А солістка цього театру Лідія Забіляста перемогла в номінації "Концертно-виконавське мистецтво". З-поміж письменників лауреатом став Василь Шкляр за роман "Залишенець. Чорний Ворон" - твір про Холодний Яр на Черкащині, де у 20-ті роки минулого століття боролися проти радянської влади повстанські загони УНР.

"Урядовий кур'єр" привітав з перемогою відомого українського письменника Василя Шкляра та поспілкувався з ним.
 

"Моя премія - вшанування героїв Холодного Яру"

Письменник
Василь ШКЛЯР


- Пане Василю, як ви дізналися, що стали лауреатом Шевченківської премії?

- Після засідання Комітету, його голосування мені зателефонували, повідомили. Навіть Ганна Герман подзвонила, привітала від імені Президента.

- Чи сподівалися, що саме ви станете переможцем?

- Не лише сподівався, був майже впевнений. Тому що роман суто український, я знав, що українська кров візьме гору.

- На Черкащині, здається, є пам'ятник повстанцям, героям вашого твору?

- У Холодному Яру, в селі Мельники (це, власне, була столиця Холодноярської республіки) є великий монумент холодноярським героям. Звідти родом брати Чучупаки. Монумент встановлено на місці загибелі Василя Чучупаки (його не стало 12 квітня 1920 року). У цьому ж селі є пам'ятник Юрію Горлісу-Горському, автору знаменитих спогадів про Холодний Яр, учаснику тих подій. У селі Матвіївка поставили цього літа пам'ятник козакам-повстанцям, односельцям. Громадською ініціативою, коштом пам'ятники ростуть. Слава Богу, що до людей повертається пам'ять, змінюється думка. Бо десятиліттями нам нав'язували, що повстанці - бандити. А це був цвіт нації, вся інтелігенція: вчителі, просвітяни, лікарі - високоосвічені люди. У повстанських штабах була бібліотека, з-поміж книг - насамперед "Кобзар". Адже вони боролися під гаслами Шевченка, справдили пророцтво Тарасове про вогонь Холодного Яру. Шевченко був для них як знамено. Також читали Лесю Українку, Канта, Руссо, Шекспіра, Вольтера, Метерлінка.

- Гадаю, ваша книжка теж своєрідний пам'ятник цим людям.

- Для мене ця премія - насамперед вшанування героїв Холодного Яру.

-Ваш роман є у бібліотеках того краю, у нащадків повстанців?

- Є. Його читають багато українців. І завдяки йому, чим я щасливий, чимало людей зараз їдуть до Холодного Яру, вже певною мірою паломництво почалося туди.

- Тобто книжка стала своєрідним путівником?

- Напевне, духовним.

ДOСЬЄ "УК"

Василь ШКЛЯР. Народився 10 червня 1951 року в с. Ганжалівка Лисянського р-ну на Черкащині. Знаний письменник, політичний діяч, "батько українського бестселера". Найвідоміші твори: "Елементал", "Кров кажана", "Ключ", "Залишенець. Чорний ворон".