Депозитарна реформа відбулася. Зокрема Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (комісія, НКЦПФР) станом на 16 жовтня видала 298 ліцензій на здійснення діяльності депозитарним  установам. А 15 жовтня анульовано  ліцензії 351 зберігачеві цінних паперів і 116 реєстраторам, 4 ліцензії на ведення власного реєстру. Про це на прес-конференції у НКЦПФР повідомив голова комісії Дмитро Тевелєв.

12 жовтня набув чинності закон «Про депозитарну систему України» (далі — закон). У зв’язку з цим припинено паперовий документообіг цінних паперів (ЦП) і ліквідовано інститут реєстраторів, які обслуговували  документарні випуски. Зберігачі цінних паперів (обслуговують бездокументарні випуски ЦП), які  пройшли процедуру переліцензування, тепер називаються депозитарними установами. Нині замість двох конкурентів-депозитаріїв цінних паперів на базі Національного депозитарію цінних паперів (НДУ) створено Центральний депозитарій (ЦД).

Закон також ввів у вітчизняну депозитарну систему новий елемент — Розрахунковий центр (РЦ), створений на базі Всеукраїнського депозитарію цінних паперів. Ця норма викликала критику у фондовиків, які звинуватили державу в спробі монополізувати послуги розрахунку та клірингу на фондовому ринку.

Цікаво, що в Україні РЦ став першою за роки незалежності юридичною особою, що перепрофілювала свою діяльність з фінансової на банківську. Нині він має дві складові діяльності — класичного банку і клірингової організації, яка співрацює з ЦД і депозитарієм Нацбанку в частині розрахунків з операцій на фондовому ринку.

«Хоч банківську ліцензію Нацбанк України видав РЦ 6 вересня, учасники фондового ринку активно почали відкривати поточні та клірингові рахунки лише 9—11 жовтня», — зазначає голова правління РЦ Дмитро Чугаєвський. За його словами, станом на 16 жовтня в РЦ відкрито 110 поточних рахунків учасників фондового ринку та близько 70 клірингових. У найближчі два тижні очікується підключення більшості учасників фондового ринку.

«Унікальність цієї реформи полягає в тому, що відбулася ревізія депозитарних активів країни, яку з часів приватизації ніхто не проводив. При цьому депозитарна система ні на хвилину не зупинилася. Станом на 16 жовтня загальний обсяг депозитарних активів ЦД перевищує 915,247 мільярда гривень», — підкреслив голова правління НДУ Сергій Румпа.

Закон — один з небагатьох, з якого нормативну документацію було прийнято до того, як він набув чинності (це 34 нормативно-правові акти). Ретельна підготовка пояснюється тим, що облік прав власності — один з базових елементів функціонування економіки. У вересні працівники комісії напружено працювали, часто до 12 години ночі, бо більшість профучасників ринку подали документи на переліцензування не навесні, а лише у вересні.