ПОДАТКИ

Верховна Рада поспіхом відклала на невизначений час законопроект про введення 15% збору з продажу валюти, оскільки він викликав негативний резонанс у суспільстві

Буквально ще позавчора різноманітні ЗМІ «лякали» українців, що у листопаді буде введено законом 15% податку з продажу валюти громадянами. У законопроекті пропонувалося встановити, що фізособи при здійсненні таких операцій мають сплачувати збір до Пенсійного фонду України. І такі побоювання були небезпідставними — робоча група на чолі з головою парламентського Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталієм Хомутинником, як зазначала преса, «засідала і вдень, і вночі», а розгляд відповідного законопроекту №11433 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо операцій з іноземною валютою» був запланований на 20 листопада. 

Такого в світі ніде немає…

Так і сталося. Але Верховна Рада України, спираючись на рішення профільного комітету, відклала це питання. Судячи зі слів спікера парламенту Володимира Литвина, законопроект викликав резонанс у суспільстві та в парламенті і до нього повернуться нескоро. Навіть на думку керівників Головного науково-експертного управління Верховної Ради, справляння такої високої ставки збору із зазначених операцій викличе певне соціальне невдоволення громадян України та збільшить інфляцію. 

Чи буде введено такий податок згодом, чи це питання буде назавжди «поховане»?

Як зазначив кореспонденту «УК» науковий співробітник Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України Всеволод Степанюк, держава просто захотіла вирішити чимало складних питань, і знову за рахунок пересічних людей. Щоб українці здавали долари, віддаючи чималі відсотки за ними, і на цьому ще й наживалися спекулятивні структури. «Я часто буваю в різних країнах світу, і ніде такого податку немає. Є лише невеликий відсоток — 0,5—1,5% , який закладено у вигляді комісійних при купівлі або продажу валюти», — зазначив він.

«Цей законопроект по суті своїй має на меті забрати 15% заощаджень у людей. Таке взагалі-то називається грабунком. Це податок на заощадження. Такого ніде в світі немає. В Україні намагалися запровадити податок на проценти від депозитів, але це не вдалось. Розуміючи, що це основний грошовий ресурс, який є в країні і може направлятися на розвиток економіки. А тут наша влада вирішила оподаткувати всі валютні заощадження. По суті це рекет», — критично і сміливо прокоментував останні події президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Перейматися черговим податком поки що не слід. Фото Володимира ЗAЇКИ

Позитив від податку також є

Утім, приміром, директор Бюро економічних та соціальних технологій Валерій Гладкий вважає, що така можлива новація відповідає міжнародній практиці оподаткування валютних операцій. «Це наближення до загальноєвропейського тренду, де з кожним роком підвищується комісія за операції з іноземною валютою. За умов дії такого рішення на ринку зменшиться кількість валютних спекулянтів. Звісно, краще, щоб новація стосувалася виключно готівкових операцій, бо якщо це «переходитиме» і на безготівкові, то таке може призвести до подорожчання іноземних товарів», — зазначає експерт.

З ним погоджується і президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, який стверджує, що в нашій країні, де триває засилля американського долара, такий крок повинен працювати на зміцнення національної валюти.

Втім, експерти бачать більше негативів, ніж позитивів від такого можливого нововведення. Так, на думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, це беззаперечно призведе до того, що частина торгівлі у країні просто піде в тінь.

Деякі аналітики пророкують, що введення 15% податку з продажу валюти громадянами може неабияк активізувати «чорний» ринок обміну, який нагадуватиме той, який був в Україні на початку 90-х років минулого століття. До того ж люди можуть обмінювати валюту напряму (одне одному в руки), даючи оголошення в Інтернеті і, звісно, не сплачуючи ніяких податків.