Міністерство фінансів презентувало інституцію дистанційного навчання

"Сьогодні міністри фінансів багатьох країн одностайно визнають необхідність "перезавантаження" систем державних фінансів на інноваційних засадах для забезпечення їхньої стійкості та запобігання системних криз. Україна теж рухається в цьому напрямку. Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада" передбачена розробка нової нормативно-правової бази сталого розвитку економіки. У рамках її реалізації Мінфін розробив нову редакцію Бюджетного кодексу (він уже прийнятий ВР) та проект Податкового кодексу. Останній планується прийняти в другому читанні на початку листопада: від цього залежатиме, на яких засадах верстатиметься бюджет на наступний рік. Проте успішна реалізація прийнятих на виконання реформ кодексів можлива лише за проведення перепідготовки фахівців, що працюють у системі державних фінансів (майже 40 тис. осіб), інших органах влади з питань організації бюджетного процесу. Для цього ми і започатковуємо роботу Віртуального університету Міністерства фінансів", - так розпочав презентацію проекту керівник Мінфіну Федір Ярошенко.

Відтепер на сайті Мінфіну www. minfin.gov.ua всі охочі без відриву від виконання службових обов'язків зможуть здобути нові знання. За відсутності доступу до мережі Інтернет система дистанційного навчання може бути налаштована на будь-який комп'ютер за допомогою СD-дисків, які розповсюджуватимуться для слухачів університету.

Оцінюванням знань за результатами навчання та сертифікацією опікуватиметься Центр незалежного тестування та сертифікації Міністерства фінансів. Він буде організовувати та розвивати систему тестування та сертифікації фахівців, які пройшли підготовку, на основі кращого світового досвіду, створюватиме державну електронну бібліотеку тестів та програм сертифікації у напрямках застосування Бюджетного, Податкового кодексів та управління інноваційними проектами та програмами.

До роботи Віртуального університету Мінфін залучатиме, зокрема, науково-педагогічні кадри Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі, провідних фахівців світу. Всі, хто пройде тестування, отримають відповідний сертифікат, а для держслужбовців ця процедура буде обов'язковою (відповідний наказ міністр фінансів підпише днями).

"Від технічного фінансування поточних витрат держава має перейти до стратегічних інвестицій у національні проекти, що стануть двигунами розвитку економіки та забезпечать стійкість до будь-яких кризових явищ, і в цій царині дистанційне навчання стане хорошою запорукою", - наголосив Федір Ярошенко.

Очільник головної фінустанови поінформував і про показники бюджетного дефіциту за минулий рік, повернення ПДВ та наповнення Пенсійного фонду. Реальний дефіцит бюджету України за підсумками 2009 року становить понад 100 млрд грн. За його словами, замість проведення антикризових програм, попередня влада компенсувала прорахунки в адмініструванні фінансів масштабними запозиченнями.

"Обсяг запозичень в 2009 році становив 105,3 млрд грн, що втричі більше, ніж у 2008 році, і в 10 разів більше, ніж у 2007 році. Відповідно, доходи держбюджету в минулому році були виконані не більше ніж на 81,9%. У підсумку - були перекреслені всі результати роботи розрахункової системи Мінфіну, досягнуті за роки незалежності України", - сказав він.

За словами міністра, нинішній владі вдалося знизити реальний дефіцит держбюджету на 5,3 млрд грн. Нині дефіцит бюджету 2010 року тримається в межах, визначених законом - до 5% ВВП. Абсолютну величину буде підраховано після виконання бюджету-2010 і відповідного звіту у Верховній Раді.

Щодо прогнозів на податок на додану вартість, то Міністерство фінансів очікує, що в державному бюджеті на 2011 рік буде заплановано виділення коштів на відшкодування ПДВ в обсягу понад 35 млрд гривень, що перевищує план на 2010 рік, щонайменше на 27,4%. Проте остаточні розрахунки ще тривають.

У 2011 році Мінфін має намір перейти на відшкодування ПДВ в автоматичному режимі. Нинішнього року на це було виділено з держбюджету 15,826 млрд грн. Загалом за 2010 рік планується спрямувати кошти на відшкодування ПДВ у розмірі 27,47 млрд грн. Окрім того, аби розрахуватися з боргами, уряд випустив ПДВ-облігації на суму 16,4 млрд грн.

Пенсійний фонд буде збалансовуватися власними надходженнями, - повідомив Федір Ярошенко і висловив обурення, що в Україні багато хто не сплачує пенсійні внески, при цьому процвітає "конвертна" зарплата. Настає час оформляти пенсію, а вона мінімальна. Претензії висуваються до держави. "Люди добрі, а чим ви думали вчора, чому ви погоджувалися на конверти? Отже, висувайте претензії до роботодавців, а найліпше, попередьте контролюючі органи про таку конвертну ситуацію, тоді і пенсії будуть вищими. В Україні багато роботодавців, які не сплачують пенсійній внески. Хто це має робити? Громадянське суспільство?" - поставив риторичне питання міністр.

ДOВІДКА "УК"

За результатами дослідження МВФ, Україна посіла перше місце за обсягами фінансової допомоги серед країн Східної Європи в період світової фінансово-економічної кризи. Україна перебуває на 13-му місці в рейтингу країн, які найактивніше позичають гроші. За останні три роки держборг України зріс у понад два рази і сягнув 36 млрд доларів.