ФІНАНСОВА СИСТЕМА

Виплати коштів вкладникам РодовідБанку будуть здійснені через державний Ощадбанк. Саме про це йдеться в заяві заступника голови Національного банку України Ігоря Соркіна, який оприлюднив її 23 березня. За словами чиновника, він звернувся до банків з вимогою надати Ощадбанку відповідну підтримку в цій справі. Нацбанк заявляє, що вкладники РодовідБанку почнуть отримувати свої депозитні вклади в квітні.

Як відомо, нещодавно експертна рада при Кабінеті Міністрів схвалила переведення вкладників РодовідБанку в Укрексімбанк. Тоді повідомлялося, що капітал останньої фінансової установи буде збільшено на 3 млрд грн і лише після цього банк почне виплачувати кошти. Також урядовці тоді наголошували на тому, що Укрексімбанку будуть передані 150 відділень РодовідБанку. У заяві про виплати коштів через Ощадбанк про це не йдеться.

Слід зазначити, що за даними НБУ, на 1 січня цього року сума грошей, які зберігаються на депозитних вкладах РодовідБанку, становить 3,96 млрд грн.

Чому саме Нацбанк передумав і зупинився сьогодні на Ощадбанку? Чи виплачуватимуть вкладникам РодовідБанку кошти починаючи з квітня?

З цими питаннями кореспондент "Урядового кур'єра" звернувся до аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя. "Те, що чиновники вирішили перенести виплати саме через Ощадбанк, на мою думку, можна пояснити лише так званими технічними причинами. До того ж, як відомо, Ощадбанк має набагато більше відділень, аніж Укрексімбанк. Однак річ не в цьому: немає різниці, через які фінустанови підуть гроші, аби вони були", - зауважує він.

За словами О. Жолудя, він, як і раніше, є прибічником ліквідації РодовідБанку. В цьому разі, впевнений експерт, гроші, виділені на повернення депозитів вкладникам цієї фінустанови, підуть у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, а банк узагалі не треба рятувати. "До того ж я не впевнений, що саме зараз уряд знайде кошти на збільшення активів Ощадбанку, адже буквально днями він розпорядився виділити із бюджету чималу суму на доплати вчителям", -зазначає аналітик.