БАНКИ

Створення вже п’ятої за рахунком асоціації фінустанов наробило чимало галасу, і дехто вважає, що відбулось це за сприяння Нацбанку

Ми створили нове об’єднання  — Незалежну асоціацію банків України (НАБУ) , тому що нас уже давно не влаштовувала діяльність Асоціації українських банків (АУБ). Саме так нещодавно заявив голова ради НАБУ, голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін, який також обіймає посаду першого віце-президента «Українського кредитно-банківського союзу» (УКБС).  «Олександр Сугоняко (президент АУБ — Ред.) став практично прижиттєвим керівником цієї громадської організації і робить усе, щоб ухвалювалися рішення на свою користь. Спроби знайти з ним порозуміння не увінчалися успіхом. Тому ентузіасти-банкіри вирішили створити нове демократичне об’єднання, яке працювало б лише за статутом», —  зазначив він.

Крім Б. Тимонькіна, до складу правління НАБУ ввійшли заступник голови правління організації Юрій Блащук (від Platinum Bank, він же член спостережної ради УКБС), віце-президент УКБС Ігор Юшко, член УКБС Олександр Дубілет (від Приватбанку), Роман Шпек (від Альфа-банку), виконавчий директор НАБУ Юрій Яременко (банк «Старокиївський»).

Як повідомили члени спостережної ради НАБУ, до складу асоціації ввійшли 68 банків. За даними із різних джерел, більшість із них є членами УКБС. Таким чином вимальовується ситуація, коли переважна кількість фінустанов автоматично входить до складу двох або навіть трьох асоціацій.

Хто останній на створення чергової асоціації? Фото Лук'янченко

До речі, цього не заперечує О. Дубілет, який зазначив, що Приватбанк узагалі  не збирався покидати ряди АУБ і залишатиметься його ревним членом. Принаймні така постановка питання є нелогічною і непослідовною. У тому разі, коли члени нової асоціації жорстко критикують АУБ, створюючи нове об’єднання, треба мужньо виходити із першого.

Взагалі створення вже п’ятої за рахунком банківської асоціації в Україні видається доволі дивним — адже банків не тисячі, а лише близько двох сотень.  Ю. Блащук підкреслив (за Фрейдом, як кажуть, він сам пішов на незручну відповідь раніше заданих пресою запитань), щоб журналісти та громадськість не розглядали процес новоутворення як «на двох пересічних українців три гетьмани», що часто трапляється в історії. Але саме на це і схожий новий «корабель» під назвою НАБУ.

До речі, створення асоціації відбувалося в досить секретній обстановці. Так, засновницькі збори НАБУ проходили у закритому режимі та доступ преси до них було заборонено.

Сьогодні чимало майстрів пера схиляються до думки, що НАБУ є нічим іншим, як дітищем Національного банку України (Нацбанку). Та і чимало банкірів сьогодні (практично в таємному режимі) зазначають, що однозначно Нацбанк створив нову асоціацію під себе, щоб у ручному режимі управляти комбанками. Річ у тому, що і АУБ і УКБС вже давно стали доволі не залежними від головного регулятора асоціаціями. Звісно, що таке аж ніяк не може подобатися Нацбанку.

Втім, керівники НАБУ стоять на своєму. Так, Ю. Блащук заявив, що АУБ уже давно забула, що таке дискусія. «Але не лише це. В АУБ не можливий і контроль за виконанням рішень. До того ж, що також є  важливим, ми хотіли б повністю відмежуватися від політики», — зазначив він.

У свою чергу, Ю. Яременко вважає, що банківська система вже давно повинна «заробити» довіру до себе простих людей, яку було втрачено з часів настання кризи. Хоча він також натякає на співпрацю з владою і на те, що треба вести діалог із державними інституціями, який начебто в інших асоціаціях було втрачено.