ЗАОЩАДЖУЙМО. Коли ціни на енергоносії стають непомірним тягарем для бюджетних установ, в них починають упроваджувати технічні новації, аби заощадити кошти. Задумуються і над ефективнішими способами обігрівання приміщень.

Будинки культури, школи, дитсадочки, побудовані 30 і більше років тому, вже на рівні проектування були далекими від енергозбереження. Нині це вилазить боком. Як краще діяти, щоб менше витрачати, а більше тепла отримати? Відповідь на це запитання може підказати, наприклад, енергетичний аудит будівель. До послуг такого методу звернулися у Закарпатті — тут на початку року громадська організація «ФОРЗА» у рамках проекту «Школи крокують до енергозбереження» у школах сіл Есень, Коритняни та селищі Середнє запровадили енергоаудит. Ці навчальні заклади  стали партнерами проекту, який має привести до «розумного» використання природних ресурсів та споживання енергії.

Але спершу на конкурсній основі було відібрано компанію «БТС-ІНЖИНІРИНГ» з м. Рівне, яка проводила  «енергетичне» обстеження. Для цього використали сучасний прилад — ручну інфрачервону камеру-тепловізор, що дає змогу визначити, де і скільки втрачається тепла. Обстежили будівлі шкіл, котельні і енергомережі, здійснивши їх термографічну зйомку.

На черзі — аналіз причин, які призводять до перевитрати енергоресурсів, встановлення способів їх оптимального використання, що слід робити далі і скільки бюджетних коштів може бути зекономлено.

Невдовзі у кожній із шкіл сформують робочі групи, які розроблять план дій з енергозбереження з урахуванням фінансових можливостей. Частина заходів буде здійснена та профінансована в рамках проекту «Школи крокують до енергозбереження».

Школярів навчатимуть, як треба поводитися, щоб раціонально використовувати тепло. До речі, цей проект виконується за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації. Виконавцем проекту є Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА».