ОСВІТА

Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив відновити діяльність
закритих раніше дитячих дошкільних закладів і будувати нові

Відповідну вказівку дано Міністерству освіти і науки, молоді та спорту разом з Радою міністрів Криму, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями.

«Якщо ми хочемо, щоб у нашій економіці працювало більше молодих, енергійних людей, і працювало продуктивно — ми повинні нарощувати кількість дитячих садків. Якщо дитина в садочку під доглядом — обоє батьків можуть працювати спокійно. Можна сказати, що нові робочі місця починаються з нових місць у дитсадках», - зазначив Микола Азаров.

Глава уряду наказав протягом тижня надати інформацію про хід підготовки проекту рішення зі спрощення процедури відкриття дошкільних навчальних закладів, яке має бути внесене на розгляд Кабміну до 1 серпня. А до 1 листопада Міносвіти повинно розробити зміни до Закону «Про дошкільну освіту» щодо звільнення таких закладів (будь-якої форми власності) від сплати земельного податку та від оподаткування прибутку, отриманого з надання освітніх послуг.

Микола Азаров нагадав, що держава минулого року законодавчо запровадила обов’язкову дошкільну освіту для дітей, яка покликана закріпити розроблену для виправлення демографічної ситуації урядову Програму про розвиток дошкільної освіти в 2010 — 2014 роках.

«Слід повернути дитсадки, які були здані в оренду й використовуються не за призначенням, - зазначив Прем’єр-міністр. — Крім того, управління освіти й науки місцевих держадміністрацій мають провести повну інвентаризацію всіх приміщень працюючих дитячих садочків комунальної форми власності, і скласти плани-графіки ремонтів чи реконструкції». Планування має бути реалістичним, спиратися на ресурси — їх доручено передбачити Міністерству фінансів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Микола Азаров навів за приклад столичну держадміністрацію, де планується найближчим часом повернути до роботи за призначенням 35 колишніх дитсадочків. «Водночас державним адміністраціям усіх рівнів треба планувати будівництво нових сучасних дитячих садочків, розраховуючи, звичайно, і на державну допомогу», — підкреслив Прем’єр.