ФУТБОЛ

Після першого кола підопічні Хуанде Рамоса лідирують в одній із найскладніших груп турніру
 

Спеціалісти, вболівальники і журналісти багато років чекали, коли ж нарешті буде порушено двовладдя в українському футболі. Однак, на початку нового сторіччя картина виглядала звично: змінюючи один одного, золоті медалі Прем’єр-ліги розігрував між собою дует клубів: київське «Динамо» і «Шахтар». Попри локальні успіхи на євроарені наших лідерів, говорити про поступальний рух усього вітчизняного футболу в такій ситуації було важко. Крига скресла в знаменний для нас рік проведення фінального турніру чемпіонату Європи. Гірники продовжують свою переможну серію на внутрішній арені, однак на підступах до чемпіонської вершини точиться відчайдушна боротьба між дніпропетровцями, харків’янами й киянами. Серйозна конкуренція в турнірній таблиці дає змогу лідерам мати гідний вигляд і на міжнародній арені.

— Футболістам «Наполі» доведеться докласти максимальних зусиль, щоб обіграти «Дніпро», — попередив одного з лідерів італійської Серії А тренер помаранчево-чорних Мірча Луческу. — Український клуб нині потужний, як ніколи. Біля його керма перебуває досвідчений спеціаліст, за плечима якого чимало гучних перемог. Останнім часом Руслан Ротань та його партнери помітно додали у грі і не випадково розташувалися в турнірній таблиці слідом за «Шахтарем».

Артем Федецький (праворуч) розпочав розгром неаполітанців. Фото з сайту fcDnipro.ua

Щедрі аванси дніпропетровці виправдовують на футбольному полі. Слідом за голландським ПСВ та шведським АІКом склав зброю на «Дніпро-Арені» і грізний «Наполі». Ще рік тому подібне було б ніби казковим сном: після половини турнірної дистанції Ліги Європи четвертий за рейтингом український клуб — одноосібний лідер групи. «Дніпро» набрав дев’ять очок з дев’яти можливих і випереджає найближчого переслідувача на п’ять пунктів.

З добрим настроєм перетнув проміжний фініш і «Металіст». В останню десятихвилинку харків’яни зламали опір непоступливого «Русенборга», здобувши вольову перемогу. За два тижні на рідному полі підопічні Мирона Маркевича мають закріпити за собою одне з прохідних місць до 1/16 фіналу Ліги Європи.

ПРЯМА МОВА

Хуанде РАМОС,
головний тренер «Дніпра»:

— Ми доклали величезних зусиль, щоб досягти позитивного результату. Вдалося швидко вийти вперед –– це полегшило нам роботу. Хлопці здобули дуже важливі три очки проти такої складної команди, як «Наполі». Це дає нам змогу продовжувати очолювати турнірну таблицю нашої групи. Знімаю капелюха перед гравцями за те, що вони зробили все саме так, як ми домовлялися.

Мирон МАРКЕВИЧ,
головний тренер «Металіста»:

–– Мої підопічні вийшли на поле надто розслабленими. Особливо це було помітно в першому таймі. Водночас ми знали, що в Тронхеймі нині склався сильний колектив: німецький «Байєр» тут теж дуже важко грав, і нам непросто було. Це команда з традиціями, відчувається тренерська рука. Що стосується виїзної перемоги, то не варто перебільшувати її значення. Попереду ще друге коло, яке ми почнемо важким поєдинком проти «Русенборга».