УСПІХ

Випробування складними погодними умовами цьогорічної зими «Миколаївобленерго» витримав гідно

Зміни — ворог стабільності. Але інколи вони життєво необхідні, бо за поняттям стабільності часто ховаються відверто застійні явища, які гальмують прогрес, позитивні починання. Сьогодення ж потребує динаміки та вміння миттєво орієнтуватись у лабіринті сучасного життя, приймати важливі рішення в режимі реального часу. Торік реформи, часом складні й болючі, торкнулися всіх сфер життєдіяльності країни. Складні питання змушені були вирішувати і вітчизняні  підприємства.

Рік змін та перетворень

Для ПАТ «Миколаївобленерго» рік минулий став роком змін, які були позитивними. На початку 2011-го його очолив новий генеральний директор — Юрій Антощенко, досвідчений професіонал, перспективний керівник і талановитий організатор. Він розумів, що підприємство приноситиме прибуток лише тоді, коли споживач отримає якісні послуги. А підвищення їх якості  залежить і від професійності фахівців, і від осучаснення виробничих потужностей, використання інноваційних напрацювань. У випадку енергопостачальної організації — це модернізація електромереж, технічного та технологічного обладнання. Відповідні рішення було прийнято, і за лічені місяці компанія вийшла на якісно новий рівень роботи.

У рази зріс обсяг інвестицій, спрямованих на поточні та капітальні ремонти, заміну опор, електродротів, придбання сучасного обладнання для підстанцій, розширення парку спецтехніки,  автомобілів оперативно-виїзних бригад. І якщо в 2010-му інвестиційна програма була профінансована на 54,365 млн грн, то у 2011-му цей показник зріс на 56% або 30,566 млн грн. Варто зазначити, що  програмою 2012 року передбачено освоєння 102,566 млн грн інвестицій.

Торік модернізовані мережі і обладнання гарантували безперебійне постачання споживачів Миколаєва та області  електроенергією, а відключення оцінювалися як надзвичайна подія. Наслідки будь-якої аварії ліквідовували у стислі терміни. До речі, саме завдяки проведенню передбаченого обсягу планових та поточних  ремонтів енергомережі ПАТ «Миколаївобленерго» достойно витримало випробування складними погодними умовами цьогорічної зими.

Уявіть ситуацію. У людини в квартирі вимикається світло. Так сталося у моїх приятелів. А вони підключені до автономного опалення, тобто котел працює від електричного насоса. Якби електрики не було години зо три, весь будинок просто заморозився б. Утім, причину аварії виявили швидко, усунули її, і люди були щиро вдячні обленерго за оперативність. Так буває. І це приємно.

Пріоритет — якість і комфорт

«Миколаївобленерго» у роботі враховує інтереси споживачів, максимально поліпшуючи якість і комфортність обслуговування. У 2011 році миколаївці отримали змогу обмінювати абонентські книжки вдома. Це нововведення найбільше припало до душі людям похилого віку, інвалідам, які вдячні енергетикам за позбавлення «приємності» стояти в чергах. Нині на підприємстві діють пільгові акції стосовно надання платних послуг населенню та юридичним особам.

Підвищення якості  обслуговування, прозорі та надійні стосунки зі споживачем стали гарантією майже стовідсоткових показників оплати спожитої електроенергії. А від цього, на переконання Юрія Антощенка, залежить і головний показник діяльності підприємства — фінансовий результат, тобто прибуток.

Так, у 2011 році  ПАТ «Миколаївобленерго» отримало дохід від реалізації продукції  в сумі 1381,995 млн грн. У 2010-му цей показник становив 1171,856 млн. Тобто сума доходу зросла на

Юрій Антощенко знає секрети успіху

18%. Це у свою чергу позитивно вплинуло на обсяг чистогоприбутку, який в 2010 році  обчислювався  лише 2,767 млн грн, а  в 2011-му ця цифра становила вже 49,005 млн грн, що майже у 18 разів більше.

Основними складовими збільшення прибутку стали зростання доходів та зниження витрат і втрат, зокрема втрат нетехнічних. Водночас зменшення витратної частини бюджету підприємства жодним чином не позначилось на зарплатні його працівників. Навпаки — її показник збільшився на 30%.  І якщо в 2010-му середня зарплата становила 2575,41 гривень, то у 2011-му вона збільшилася до 3341,31. Значно збільшено витрати на вирішення питань, пов’язаних із технікою безпеки. Структура служби охорони праці максимально оптимізована. З минулого року в кожній філії підприємства введено штатну одиницю інженера з охорони праці, проводиться систематичне навчання спеціалістів, серйозна роз’яснювальна робота серед населення. Фахівці підприємства розробили посібник з електробезпеки для учнів молодших та середніх класів загальноосвітніх шкіл. Брошура «Абетка електробезпеки», видана за кошти підприємства, надійшла до бібліотек усіх шкіл Миколаєва та області. Нині готують до друку її нову редакцію.

Модернізовані мережі гарантують безперебійне постачання споживачам електроенергії. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Довіра громади

ПАТ «Миколаївобленерго» бере активну участь в громадському житті області. Товариство надає всебічну допомогу громадам міст і сіл, іде назустріч місцевій владі, зокрема у сфері реалізації програми освітлення населених пунктів. Енергетики допомагають дитячим будинкам, школам, медичним установам.

Окрім реалізації серйозних соціальних проектів, ПАТ «Миколаївобленерго» значно поповнює й бюджет області. За підсумками минулого року, підприємство увійшло до першої п’ятірки, посівши четверте місце серед платників податків Миколаївщини. Енергетики сплатили 102,294 млн грн  загальнодержавних і місцевих податків та зборів, що на 55% більше, аніж у 2010-му. Так у 2011-му підприємство забезпечило 6,4% загального обсягу бюджетних відрахувань усієї області.

Завдяки ефективній роботі та новаціям у 2011 році підприємство досягло  результатів, які не лише забезпечили  його стабільний розвиток у 2012-му, а й принесли ПАТ «Миколаївобленерго»  загальнодержавне визнання — відзначення  Національним сертифікатом «Лідер галузі—2011». Серед більш ніж трьохсот тисяч вітчизняних підприємств ПАТ «Миколаївобленерго» посіло 31 місце в Україні за критеріями: «Обсяг реалізованої продукції», «Продуктивність праці», «Чистий прибуток», «Заробітна плата» і за основним видом діяльності КВЕД 40.13.0 — «Розподілення  та постачання електроенергії».

Згідно з указом Президента України, генерального директора ПАТ «Миколаївобленерго» Ю. Антощенка нагороджено ювілейною медаллю «20 років Незалежності України». Відзначили земляка і миколаївці. Юрій Михайлович став переможцем загальноміської програми «Городянин року—2011» у номінації «Благодійність». Міська громада високо оцінила його благодійність та допомогу, яку було надано місту протягом 2011 року. А довіра громади дорогого варта.