«Наші родичі живуть в окупованій частині Луганської області. Вони вже старенькі. Ми з ними спілкуємося тільки по телефону. Останнім часом вони попросили їх провідати, та ще й терміново. Але щоб в’їхати в зону АТО, потрібна спеціальна перепустка. Що потрібно, аби її отримати? І чи матимемо право на позачерговий в’їзд у зону проведення антитерористичної операції? Як отримати таку перепустку?»

Валентина РЕПЕЙНИК, Миколаївська область

Консультує юрист
Всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє»
Тетяна ОТРОШКО

— З 1 березня контрольні пункти на межі із зоною АТО працюють за весняним графіком роботи: із 7:00 до 18:30. А щодо отримання перепусток та перетину лінії розмежування порядок такий.

В’їзд за межу

Дозволено громадянам України та іноземцям за умови пред’явлення документів, що посвідчують особу, і наявності дозволу. Під час перетину на транспортному засобі слід мати документи, що підтверджують право власності на цей засіб або оригінал нотаріально завіреної довіреності.

Позачерговий в’їзд можуть отримати:

♦ інваліди 1 та 2 груп;

♦ особи, яким понад 70 років;

♦ жінки з явними ознаками вагітності;

♦ батьки або опікуни за наявності підтверджувальних документів з дітьми до трьох років;

♦ інші особи — за потреб гуманітарного характеру: важкої хвороби, прямування на похорон, перевезення померлих. Обов’язково при собі треба мати підтверджувальні документи.

Дозвіл на перетин

Можна отримати за умови надання згоди на обробку та зберігання персональних даних в інформаційно-телекомунікаційній системі та за наявності підстав для отримання.

Підстави:

♦ намір повернутися на територію проживання або в’їхати на територію проживання члена сім’ї;

♦ розташування на неконтрольованій або контрольованій території місця поховання членів сім’ї, що підтверджено відповідними документами;

♦ смерть членів сім’ї на неконтрольованій або контрольованій території, що підтверджено відповідними документами;

♦ наявність законної нерухомості на неконтрольованій або контрольованій території;

♦ участь у забезпеченні національних інтересів України для мирного врегулювання конфлікту чи з гуманітарних питань;

♦ виконання дипломатичних, консульських та інших функцій, зокрема в межах діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна (виключно за клопотанням або погодженням з МЗС);

♦ здійснення поїздок на неконтрольовану або контрольовану територію через трудову, наукову діяльність, навчання, з культурною або релігійною метою, для оздоровлення, супроводу дитини до загальноосвітніх чи дошкільних навчальних закладів тощо.

Як отримати дозвіл:

♦ зареєструватися на веб-порталі СБУ: https://urp.ssu.gov.ua;

♦ авторизуватися на сайті, вказавши логін і пароль, які надходять на електронну пошту після реєстрації;

♦ заповнити формалізовану заяву українською мовою на сайті. Інформація про надання дозволу автоматично відображається на власній сторінці заявника веб-порталу Служби безпеки України;

♦ зачекати 10 діб; за цей час дані перевіряють відповідні структури: СБУ, МВС, ДПСУ, ДМСУ, ДФС, ГПУ.

У разі перетину лінії зіткнення дитиною, яка не досягла 16 років, дані про неї заносять у формалізовану заявку разом з даними осіб, що її супроводжують.

Правила перетину лінії розмежування регулює Тимчасовий порядок контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

Матеріал підготувала Інна КОСЯНЧУК, 
«Урядовий кур’єр»