Це був хороший матч, результат якого, мабуть, не відображає справжнього стану речей, зауважив головний герой зустрічі на «Сантьяго Бернабеу». У вівторок Кріштіану Роналду зробив свій третій хет-трик у Лізі чемпіонів УЄФА і вирвався з 80 голами в кращі бомбардири турніру. Чи могло все скластися інакше для «Шахтаря», якби не припустилися грубої помилки Андрій П’ятов або Тарас Степаненко? Це запитання точно не до Роналду. 

Мадридці мали небезпечні моменти з перших хвилин, однак не реалізовували їх, а донеччани не цуралися проводити гострі контратаки. Особливу роль у створенні загроз на половині поля іспанців відігравали Ракицький з його фірмовими діагоналями та Азеведо зі Срною, які часто активізували атакувальну міць «Шахтаря» на флангах.

Кріштіану Роналду зробив третій хет-трик у Лізі чемпіонів. Фото з сайту uefa.com

Однак після півгодини більш-менш рівної гри одна з атак команди Рафаеля Бенітеса завершилася помилкою П’ятова на виході: Бензема забивав уже в порожні ворота.

На старті другого тайму «Шахтар» залишився у меншості. Тарас Степаненко вже перепросив за те, що підвів команду — до останнього вірив, що влучить по м’ячу, а стрибнув у дорогі ноги Рамоса. Щоправда, провини опорного півзахисника в тому, що на 54-й хвилині суддя після консультацій з помічником і піддавшись авторитету Роналду та його команди, призначив незаслужений пенальті, немає. Однак з 11 метрів Роналду був влучний і подвоїв рахунок. Без голу ворота «Шахтаря» протрималися лише вісім хвилин. Хорватський суддя Бебек другий одинадцятиметровий призначив усе-таки за гру рукою. І знову з позначки Роналду переграв П’ятова — це вже 3:0 і сигнал для тренерського штабу гостей: випускайте молодих!

До речі, і Коваленко, і Малишев, які замінили Тайсона та Марлоса, гри не зіпсували, а Малишев навіть відзначився бойовою жовтою карткою і пасом на Тейшейру, коли «Шахтар» мав єдиний момент у цій грі забити гол.

А щодо Роналду, то свій вісімдесятий рекордний м’яч він забив із гри. І якби не перше пенальті, можливо, забив би й ще. Біла домашня форма королівського клубу зобов’язує.

«Шахтареві» трагедії з результату робити не варто. Попри те що ім’я фаворита добре відоме, боротьба у групі тільки починається. Головне — не знайти винного в поразці, а зробити правильні висновки. За словами головного тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу, гірників позбавив шансів на успіх суддя Іван Бебек, який видалив Степаненка і призначив два пенальті у ворота української команди. Хоч «Реал» не потребував такої «допомоги».

І Рафаель Бенітес, який дебютував із «Реалом» у Лізі чемпіонів, залишився не дуже задоволений грою своїх підопічних, а ще більше його засмутили травми Серхіо Рамоса, Рафаеля Варана і Гарета Бейла.

«Ми задоволені результатом, а не грою. Футбол у нашому виконанні був холодним, не вистачало іскри. «Шахтар» — дуже організована команда, яка добре тримає м’яч. Звісно, вони не створювали безліч гольових моментів, але ми бачили, що футболісти цієї команди швидкі, технічні та сильні в контратаках», — ці слова досвідченого іспанського фахівця мало підсолодили гіркоту поразки донецької команди.

Та комплімент на адресу самого Рафи також не зайвий. Адже перед першим голом Бенітес висунув Роналду вище в атаку й одразу отримав дивіденди. Утім, право на пенальті, як правило, отримують ті, хто створює моменти. Два одинадцятиметрових, приміром, було і в матчі групи Д «Севілья» — «Боруссія» з Менхенгладбаха. Тим цінніше, що третій гол у цій зустрічі і свій дебютний у Лізі чемпіонів забив українець Євген Коноплянка. Наш співвітчизник з’явився на полі на 83-й хвилині й уже через 60 секунд відзначився взяттям воріт. Женя то подавав, то задумував пробити з гострого кута, а таки заскочив зненацька голкіпера. Ефектний початок. 

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів УЄФА. Груповий турнір
1-й тур. 15 вересня
Група A

ПСЖ — Мальме — 2:0
Голи: Ді Марія (4), Кавані (61)

Реал — Шахтар — 4:0 
Голи: Бензема (30), Роналду (55, пен., 63 пен., 81)

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»