ГУМАННІСТЬ

З Нового року засуджені отримають право на відпустку

Отож чутки про те, що з наступного року ув’язненим дозволять брати відпустки з в’язниці, справдилися: днями міністр юстиції Олександр Лавринович підписав наказ, згідно з яким як заохочення за сумлінну поведінку і ставлення до праці засудженим може бути надано дозвіл на поїздку в гості до близьких родичів. Щоправда, не в будь-який момент, а лише у святкові, неробочі та вихідні дні.

Більш того, засуджені, які відбувають покарання в колоніях з мінімальним рівнем безпеки і з полегшеними умовами утримання, тобто ув’язнені за дрібне хуліганство, незначні крадіжки чи шахрайство, матимуть право на щорічну відпустку за межі колонії тривалістю 14 календарних діб. Так само короткочасний виїзд за межі колонії (правда, тривалістю до десяти діб без урахування часу перебування в дорозі), може бути дозволений і ув’язненим жінкам, які мають дітей у будинках дитини при виправних колоніях, але хочуть їх влаштувати у сім’ї родичів, опікунів чи в «цивільні» дитячі будинки. В’язням також дозволять поїхати додому за певних виняткових обставин, наприклад, на похорон близьких родичів або до дружини, яка народила дитину.

За гратами — теж люди. Фото з сайту bigpicture.ru

Зрозуміло, що на такі, з дозволу сказати, канікули «несуворого режиму» не можуть розраховувати засуджені за серйозні економічні та кримінальні злочини, а також злісні порушники правил відбування покарання в місцях позбавлення волі. Сподіватимемося, що такі вмотивовано обмежені новації в практиці пенітенціарної системи зможуть не лише істотно і в кращий бік змінити морально-психологічний клімат у виправно-трудових колоніях, а й допоможуть хоча б декому по-справжньому стати на шлях виправлення. Тим паче, що гуманізація поводження із засудженими цим не обмежується — за словами першого заступника голови Державної пенітенціарної служби України Сергія Сидоренка, з 2012 року передбачається збільшення житлової площі на одну особу з трьох до чотирьох квадратних метрів, а також зняття обмеження щодо телефонних розмов із засудженими.

ДОВІДКА «УК»

Сьогодні на обліку Державної пенітенціарної служби перебуває майже 306 тисяч осіб, з яких 154 тисячі — у слідчих ізоляторах та установах виконання покарань і ще майже стільки — на обліку кримінально-виконавчої інспекції.