Заслужений лісовод України
Анатолій ДАНИЛЕНКО

У Полтавській області є труднощі із залісненням. Так, при середній лісистості по Україні 15,7% тут цей показник становить лише 8,75%. Тож у Міжнародний рік лісів працівники галузі намагаються реалізувати комплекс заходів, щоб до 2015 року довести лісистість у регіоні хоча б до 10%. Про зроблене з початку року та перешкоди розповідає перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Даниленко.

На місцях  не поспішають

 Анатолію Андрійовичу, що вдалося зробити минулої весни?

— На цей час в області 270 тисяч гектарів лісів, із них 192 тисячі у віданні нашого управління. За найближчу п’ятирічку плануємо посадити ще майже 5 тис. га. Теоретично ми до цього готові, бо тільки навесні створили 1300 га нових насаджень. Найбільші площі таких  у Кременчуцькому, Кобеляцькому, Семенівському, Гадяцькому районах. Нині ведемо за ними догляд.

 

Так здійснюється механізоване прополювання сіянців сосни. Фото Лілії ГНАТЕНКО

 

 А який видовий склад нових насаджень?

— 65% — сосна, 25% — дуб, решта — тополі, верби, клени, акації.

 Використовуєте власний посадковий матеріал?

 — Повинен сказати, що розсадники забезпечені ним і на наступний рік. Тепер тут також здійснюється догляд за маленькими сіянцями.

— Відомо, що ви значну увагу приділяєте відновленню дендропарків у сільській місцевості.

— Справді, з початку року господарства управління відновили півтора десятка дендропарків і заклали новий парк у Пирятині. Зробили б  більше, якби було де саджати ліси.

 Лісівникам не вистачає землі?

— Не вистачає, бо в деяких районах влада не сприяє нам у виділенні не придатних для ведення сільського господарства та занедбаних ділянок. Хоча вони є. А без землі не виконати державну програму «Ліси України» і обласну «Ліси Полтавщини». Тож на наступний рік запланували посадити вже не 1300 га нових лісів, а тільки 1100 га.

На мою думку, районні ради не виділяють нам землю тому, що чекають на земельну реформу та відміну мораторію на її продаж. Адже тоді землю можна буде продати. Іншої причини відмови не бачу. А ще, може, люди просто не розуміють, наскільки ліс важливий для нашої степової області. Це ж чисте повітря, яким дихаємо, надійний захист від ерозії, суховіїв, порятунок у спеку. За радянських часів потенціал лісів завжди нарощувався. Нині створити нові насадження може допомогти тільки держава, тож посприяти у виділенні нових земель ми попросили обласний екологічний фонд.

У районах є балки і крутосхили, які треба заліснювати. А у вашому управлінні є відповідна техніка, щоб зробити це механізовано?

— У нас не вистачає гусеничних тракторів із спеціальним обладнанням, так званих терасерів. Але ми направили відповідного листа за підписом голови облдержадміністрації  до Держлісагентства і дуже сподіваємося, що незабаром така техніка у нас з’явиться.

 Вам виділяють кошти на посадку дерев із державного бюджету?

— Цього року на створення нових лісів держава виділила 5,7 млн гривень. Щороку фінансування з держбюджету збільшується. Маємо розуміння з боку обласної влади. Зокрема, мільйон гривень виділила обласна рада з екологічного фонду, ще близько півмільйона — районні і сільські ради. Але щоб посадити 1300 га лісу, потрібно 8 млн грн. Тож решту коштів доведеться знайти з інших джерел.

Щодо економічного стану лісопідприємств, то він стабільний. Навіть маємо прибутки.

 

Зайцям не завжди вистачає корму. Фото Лілії ГНАТЕНКО

 

Як вовки зайців порозганяли

 Чи правда, що в полтавських лісах не вистачає зайців?

— Правда. Причини відомі — бездумне розорювання земель, зловживання «хімією», браконьєрство, випалювання очеретів, трави. Є мисливські угіддя, де недостатньо кормів, а це призводить до того, що частина звірів просто йде з цих угідь. Тому сьогодні постало питання про збільшення їхньої кількості.

 Зате в області торік відстріляли аж півсотні вовків…

— Це «прохідні» сіроманці. На Полтавщині вони постійно не живуть, хоч і виводяться тут. Вовки забігають до нас із сусідніх Сумської та Харківської областей, де лісистість більша. Їхнє меню становлять поросята, оленята, косулі… Тож доводиться з ними боротися. За найсвіжішою інформацією, на території Полтавщини  бігають 11 вовків.

 Літньої пори вам доводиться боротися і з червоним півнем?

— Це для нас головний біль. З початку року в лісах області сталося 26 пожеж. Аби запобігти лихові, співпрацюємо з «еменесниками», встановили 3 камери відеоспостереження у Полтавському,  Кременчуцькому і Новосанжарському лісгоспах. Цими днями встановимо ще 5. Радіус дії такої камери — 40 кілометрів.

 Які маєте важелі впливу на паліїв, крадіїв лісу, браконьєрів?

— Можемо тільки накласти штрафи в розмірі до 80 гривень. Намагаємося ловити таких на гарячому, а якщо заподіяно збитки, то складаємо протоколи й  передаємо матеріали до суду.

ДОСЬЄ «УК»

Анатолій ДАНИЛЕНКО. Народився 21 серпня 1949 р. в с. Подолки Липоводолинського р-ну на Сумщині. У 1986 р. закінчив Львівський лісотехнічний інститут, працював за фахом у Київській, Сумській та Полтавській областях. Із 1995 р. працює головним лісничим Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства. «Відмінник лісового господарства». Нагороджений Почесною грамотою Кабміну.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»