ПЕНСІЙНА РЕФОРМА

Довше працюєш — більше маєш

На зустрічі з журналістами у Мінсоцполітики віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко розповів про основні поправки, які були внесені урядом у законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» після його тривалого обговорення у суспільстві та вивчення українськими фахівцями міжнародного досвіду з цього питання. 

«Під час доопрацювання законопроекту уряд пішов на серйозні поступки, в документ було внесено одинадцять принципових змін, починаючи від запровадження одноразової виплати при виході на пенсію лікарям, вчителям та працівникам соціальної сфери і закінчуючи спрощенням механізму відстрочення пенсії», — повідомив Сергій Тігіпко. За його словами, багато змін було запропоновано профспілками і уряд не допустить ситуації, коли норми закону про пенсійну реформу будуть погіршені між першим та другим читанням.

Справді, прийнято пом’якшений варіант щодо особистого вибору пенсійного віку жінками. Так, в оновленому законопроекті йдеться про можливість добровільного виходу на пенсію жінок протягом трьох років, які досягли 55 років, але за певних умов.

 Мають бути наявність страхового стажу не менше 30 років, а також звільнення з роботи (при подальшому працевлаштуванні на час роботи виплату пенсії припинятимуть). «Якщо жінка поновлюється на роботі, для відпрацювання стажу, то пенсія їй не призначається, але соціальні нарахування продовжують працювати», — повідомив С. Тігіпко.

За його словами, це стосується жінок, які були безробітними, або потрапили під скорочення. Якщо хтось із них у віці 55 років не виявить бажання працювати, то оформивши пенсію, втратить не багато — 0,5% пенсії за кожен місяць дострокового виходу на відпочинок. Законопроектом надається можливість відновлення повного розміру пенсії, після досягнення пенсійного віку працюючим при відмові від отримання пенсії на відповідний період роботи.

Окрім того, до 1 січня 2016 року законопроект передбачає таку норму, як можливість призначення пенсії з врахуванням зарплати за 60 місяців до 2000 року на вибір людини.

«Не дуже хотілося це робити, бо там купа зловживань, фальсифікацій, судових рішень, але надаємо таке право», — сказав віце-прем’єр-міністр.

Урядовець переконаний, що не маємо права відмовитися від пенсійної реформи. Цей закон з ймовірністю 99% буде проголосований народними депутатами до кінця парламентської сесії. У прийнятті документа зацікавлені й самі люди, адже їхні побажання були враховані.

 «У першому варіанті законопроекту ми пропонували обмежити пенсії 12 мінімумами, але за результатами громадського обговорення зараз прописали обмеження на рівні 10-ти. Максимальна пенсія по Україні після проведенням реформи не буде перевищувати 7640 грн, а в кінці року розмір максимальної пенсії підвищиться до 8000 грн. Більш того, уряд пропонує поширити цю норму і на тих пенсіонерів, яким високі пенсії вже призначені — зараз такі пенсії отримують 14 400 осіб», — наголосив Сергій Тігіпко.