САМІТ

Президент переконаний, що співробітництво в межах СНД має грунтуватися на принципі рівності всіх держав-учасниць  

На офіційне запрошення Президента Російської Федерації Володимира Путіна глава Української держави Віктор Янукович відвідав з робочим візитом Москву, де взяв участь у неформальному саміті Співдружності Незалежних Держав.

Віктор Янукович та Володимир Путін домовилися про засідання Міждержавної комісії, яка має вирішити низку проблемних питань. Фото Андрія МОСІЄНКА

Четверті за торгівлею

Перед офіційною частиною саміту Віктор Янукович зустрівся з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Під час розмови глава Української держави висловив сподівання на подальший успішний розвиток партнерства України та Росії в регіонах Східної Європи та Азії. Продовжуючи тему двосторонньої співпраці, Віктор Янукович заявив:  «Наші люди заслуговують на те, щоб ми приділили їм стільки уваги, скільки потрібно, аби покращити життя народів України та Росії, які дуже близькі за духом, менталітетом, культурою». На переконання глави держави, це — реальна та досяжна мета.

У свою чергу Президент Росії звернув увагу на істотний прогрес у розвитку двосторонніх зв’язків, досягнутий за останній час. Він, зокрема, зазначив, що в 2011 році товарообіг між Україною та Росією перевищив 50 млрд дол. США, а наша держава посіла четверте місце серед інших країн світу за торгівлею з РФ. «Це дуже хороший показник. Я сподіваюся, ми зробимо все, щоб такі позитивні тенденції зберегти на майбутнє», — наголосив Володимир Путін.

Також президенти узгодили час проведення чергового засідання українсько-російської Міждержавної комісії — воно має відбутися в середині липня. «Ми вважаємо, що ця комісія вирішить цілу низку питань, які до цього часу не вирішувалися між Україною та Росією з різних причин», — зазначив Віктор Янукович.

Поки що аналізуємо

Під час виступу на неформальному засіданні Ради глав держав-учасниць СНД Президент України акцентував увагу на перспективах співробітництва нашої держави з інтеграційними структурами країн регіону, зокрема з Митним союзом.   

За словами Віктора Януковича, йдеться про співпрацю у сферах енергетики, машинобудування, високих технологій, а також у контексті уніфікації технічних регламентів. «Таке співробітництво, насамперед, має ∂рунтуватися на принципі рівності всіх держав-учасників Співдружності. Ми виходимо з необхідності пошуку такої моделі, яка б враховувала національні інтереси як нашої країни, так і країн-членів цих нових об’єднань», — цитує слова Президента його прес-служба.

Віктор Янукович зазначив, що в цьому зв’язку українська сторона уважно спостерігає за формуванням і розвитком механізмів глибшої економічної інтеграції на просторі Співдружності, зокрема Митного союзу та Єдиного економічного простору. «Наші експерти вивчають нормативну базу Митного союзу та його досвід роботи, аналізують ініціативу про трансформацію Митного союзу та Єдиного економічного простору в Євразійський економічний союз», — зазначив глава держави.

Він підкреслив, що Україна зацікавлена в налагодженні взаємовигідного співробітництва із зазначеними об’єднаннями. При цьому Президент висловив переконання, що саме Співдружність Незалежних Держав має залишатися спільним майданчиком для ефективного розвитку багатосторонньої співпраці.

Віктор Янукович також заявив про принципову згоду України провести у вересні цього року в Ялті засідання Ради голів урядів СНД та бізнес-форум держав-учасниць СНД «Ялтинські ділові зустрічі».

Крім того, Президент звернувся із проханням перенести головування України в СНД з 2013 на 2014 рік. Ця ініціатива української сторони пов’язана з тим, що наступного року наша держава головуватиме в Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Також Віктор Янукович подякував Росії, Казахстану та Білорусі за допомогу в будівництві нового об’єкта «Укриття» на Чорнобильський атомній електростанції.  «Більш ніж 20 років ми боремось із наслідками аварії на ЧАЕС і як ніхто інший бачимо, що робота в цьому напрямку вимагає консолідації спільних зусиль на регіональному, а в окремих випадках — і на глобальному рівнях», — наголосив глава держави. При цьому він запросив своїх російського і білоруського колег відвідати ЧАЕС та ознайомитися з ходом будівництва нового конфайнменту.  

Крім того, Віктор Янукович  запросив своїх колег по СНД відвідати Україну під час фінальної частини Євро-2012: «Ми будемо раді вас прийняти на цьому великому спортивному святі».

Трубі потрібен консорціум

Під час спілкування з журналістами Віктор Янукович ще раз заявив, що Україна налаштована на ефективну співпрацю з новими інтеграційними об’єднаннями на пострадянському просторі та братиме й надалі активну участь у роботі СНД. Говорячи про те, чи буде ратифікована Україною Угода про зону вільної торгівлі СНД, Президент зазначив, що це може відбутися найближчим часом.

Також Віктор Янукович торкнувся енергетичної тематики. Зокрема він зазначив, що Україна залишається прихильником створення тристороннього консорціуму з управління нашою газотранспортною системою. «Ми не в змозі модернізувати цю систему самостійно. Це перше. Друге: її треба наповнити газом і зберегти як систему, що ефективно та стабільно постачатиме газ у Європу. Наша мета — створення газового консорціуму за участю України, Росії, Європи», — наголосив Президент.

Він також зазначив, що збільшення обсягів постачання газу означає більшу економічну вигоду для країни. При цьому повідомив, що це питання обговорювалося під час зустрічі з Володимиром Путіним. «Інтерес зберігається, але, безумовно, треба буде вести мову тоді, коли ми вже матимемо оцінку ГТС», — повідомив Президент.

Водночас Віктор Янукович підкреслив, що Україна продовжує активно працювати над диверсифікацією джерел постачання енергоносіїв. Він зазначив, що в цьому питанні ми активно працюємо з Туркменістаном та Азербайджаном. «Ця робота не припинялася і не припиниться. Ми завжди шукали можливості диверсифікації джерел постачання газу», — сказав глава держави. Основною причиною цієї роботи, за його словами, є те, що Україну не влаштовує ціна на російський газ. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»