Перед початком перемовин делегацій України та Російської Федерації відбулася двостороння зустріч глав держав Віктора Януковича та Володимира Путіна. Зокрема наш Президент зауважив, що відновлення обсягів двосторонньої торгівлі потребує активніших дій з боку обох держав.

Стратегічне партнерство залишається наріжним каменем наших міждержавних відносин. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Надії товаровиробників

«Те падіння обсягів взаємної торгівлі, яке в нас відбулося за останні два роки… воно вимагає сьогодні екстреного втручання. І я думаю, що цю роботу ми в найближчій перспективі зможемо скоординувати, і не тільки між нашими державами, Росією і Україною, а й з іншими країнами СНД, щоб повною мірою запрацювала зона вільної торгівлі», — сказав Віктор Янукович, додавши, що Україна як головуюча країна в СНД у 2014 році зробить усе для координації такої роботи.

Продовжуючи тему перспектив українсько-російської співпраці, він також наголосив, що Україна та Росія нині можуть спільно випускати окремі види продукції нової якості на взаємовигідній основі. Крім того, глава держави зазначив, що дуже чутливими є питання енергетичного й транспортного машинобудування, суднобудування, авіабудування та співпраці у космічній галузі. «Всі ці програми або доопрацьовано, або залишилося зовсім мало часу, щоб доопрацювати… Наша зустріч, враховуючи обсяг тих рішень, що підготовлені у питаннях двосторонньої торгівлі, певною мірою стратегічна. Ми повинні не зупинятися на цьому і надалі розвивати стратегічне партнерство», — підкреслив Віктор Янукович, наголосивши на важливості розвитку міжрегіональної співпраці та прикордонної торгівлі, повідомляє прес-служба глави держави. Окремо Президент висловив сподівання, що на взаємовигідних принципах буде вирішено газове питання. На такий результат великі очікування покладають українські товаровиробники, звернувся Віктор Янукович до Володимира Путіна.

У свою чергу, Президент Російської Федерації висловив сподівання, що наші держави зможуть просунутись у вирішенні найбільш чутливих для обох країн питань. «Україна, без жодних сумнівів, у повному значенні цього слова — наш стратегічний партнер, союзник», — сказав Володимир Путін. Утім, він нагадав, що за два останні роки спостерігається певне зниження товарообігу між країнами: торік — на 11%, цього року — на 14,5%. «Настав час вжити енергійних дій для того, щоб повернутися на рівень попередніх років і створити умови для руху вперед. У нас сьогодні є всі шанси зміцнити нашу договірну правову базу щодо цього, створити всі умови, щоб торговельно-економічні зв’язки між Україною та Росією просунути вперед», — сказав Президент РФ.

Конкретно і по-діловому

Наші країни можуть тісніше співпрацювати на міжнародній арені, зокрема з питань регіональної безпеки, передає УНІАН. Про це заявив Володимир Путін під час засідання Українсько-російської міждержавної комісії в розширеному складі у Москві: «Росія та Україна могли б тісніше взаємодіяти й на міжнародній арені, розширювати координацію позицій із глобальних проблем, передовсім із регіональної безпеки, ключовим чинником якої є Чорноморський флот Російської Федерації, що базується в Севастополі».

А оборонні потужності економіки України можуть бути використані для потреб Збройних сил Росії. «Ми готові розглянути можливість використання потужностей української економіки для потреб Збройних сил Російської Федерації, зокрема щодо ремонтів і так далі», — висловив обопільно вигідну пропозицію Президент Російської Федерації.

У порядку денному засідання міждержавної комісії основними пунктами зазначено підписання Дорожньої карти з урегулювання торговельних обмежень між Україною та РФ на 2013 — 2015 роки; угоди між урядами двох країн з реалізації держпідтримки відновлення серійного будівництва літаків Ан-124; меморандуму між урядами двох країн із співпраці в ракетно-космічній сфері; меморандуму про наміри із співпраці у сфері суднобудування; міжурядової угоди з ядерної та радіаційної безпеки; протоколу між урядами України та Росії про постачання товарів і кооперації в 2014 році.

Докладніше про перебіг та підсумки візиту Віктора Януковича до Російської Федерації читайте у наступному номері. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»