Заступник начальника
Головного слідчого управління МВС України
Олег ТАТАРОВ

Сьогодні на колегії Міністерства внутрішніх справ заслухають попередній звіт комісії, що була створена з метою з’ясування ситуації після скоєння резонансного злочину в смт Врадіївка. Напередодні колегії кореспондент «УК» зустрівся із заступником голови комісії, заступником начальника Головного слідчого управління МВС України Олегом Татаровим, який розповів про перші результати їхньої роботи.

—  Олеже Юрійовичу, які завдання покладені на комісію, хто її очолює, скільки вона працює?

— Комісія створена наказом міністра для з’ясування ситуації, яка сталася у Врадіївському районі Миколаївської області. Мета створення комісії — організація прийому заяв і повідомлень від громадян, забезпечення їх внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, організація досудового розслідування. Та й взагалі ми просто надаємо юридичну допомогу людям. Це коло наших повноважень. Комісія розпочала роботу 2 липня і працюватиме щонайменше місяць. Її керівником призначено начальника Головного штабу МВС України Березана Володимира Миколайовича, досвідчену людину з 30-річним стажем роботи в правоохоронних органах.

 —  Ви сподіваєтеся, що після бунту вам повірять люди?

— Дозвольте відповісти як офіцер. Доручення міністра було однозначне: комісія має працювати об’єктивно, щоб ніхто навіть не замислив покривати злочинні дії працівників міліції. Незалежно від того, скоєні вони в цьому році чи 10 років тому. Ми опрацьовуємо всі звернення, піднімаємо архіви, вивчаємо матеріали за останні роки. Якщо в нас є сумнів, перевіряємо його сто разів. Я переконаний, люди нам вірять. А це головне.

 —  Розкажіть, будь ласка, з чим звертаються до вас люди?

— Станом на 10 липня до комісії надійшло 94 усні і письмові звернення. Пояснюємо людям, що все ж таки краще мати «на руках» письмовий документ. Плюс — можна використовувати пояснення, додаткові угоди, протоколи, офіційні відповіді. До речі, заяви надходять не лише з Миколаївської області. З Одеської, Львівської, Луганської… Ми їх всі приймаємо.

— Чи можна розмежувати звернення громадян за певними підгрупами?

— Заяви, звісно, різні. На жаль, є подання стосовно неправомірних дій працівників міліції. Наприклад, невиїзд на місце події, несвоєчасність, неприйняття заяви, інше. Наступне — вчинення кримінальних правопорушень проти особи, проти власності, які з різних причин не були зареєстровані. Економічні, земельні питання. У деяких випадках ми просто надаємо юридичні консультації. До речі, інколи люди не мають грошей на подібні консультації. Безумовно, ми роз’яснюємо всі юридичні аспекти.

—  А чи є «строк давності» для випадків, що розглядаються вашою комісією?

— У нас є приклади, коли люди звертаються з проханням з’ясувати обставини смерті сина, яка сталася у 1985 році. Це конкретна ситуація. Ми її розглядаємо у відповідності до Кримінального кодексу. Нехай суд вирішує питання зі строком давності.

— Чи була у зверненнях ситуація, аналогічна нинішній врадіївській?

— Взагалі ситуація у Врадіївці нестандартна, неординарна. І люди до нас звертаються, навіть не маючи достовірної інформації. Говорять: ми знаємо, де саме скоєно тяжкий злочин. Виїжджаємо, перевіряємо, з’ясовуємо. Але багато повідомлень на рівні чуток.

Ми зараз розслідуємо три резонансних убивства. Одне з них — убивство людини в 2011 році у сусідньому районі. Це підприємець, який займався збутом молока і при дивних обставинах загинув. У тому, що це вбивство, сумнівів немає. Відпрацьовуємо. Розслідуємо ще одне вбивство, скоєне в районі Миколаївської області на межі з Херсонською. Зникли безвісти дві особи, які з великою сумою грошей поїхали скуповувати зерно в сусідній район. Керуємося наказом міністра 2010 року: якщо особа зникає, трупа не знайдено, немає інших ознак, що скоєно вбивство, але людина поїхала кудись із великою сумою коштів і раніше не зникала, ми можемо говорити про вчинення такого злочину, як убивство.

—  На вашу думку, злочин у Врадіївці, в якому підозрюють правоохоронців, — це випадковість чи тенденція?

— На жаль, випадок є прикрим для системи МВС. Втім, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко завжди приділяє увагу очищенню лав міліції від працівників, які порушують присягу. І нам соромно за ці випадки.

Мені як людині, яка має 10-річний стаж педагогічної роботи, особисто дуже прикро. Спочатку всі наші зусилля спрямовуються на те, щоб навчити вихованців, як діяти за законом. Це стосується і курсанта першого курсу, і тих, хто приїжджає на курси підвищення кваліфікації. Слідчий має працювати головою.

Втім, хтось працює на власну кишеню, на жаль. Прикро.

Олена ІВАШКО,  «Урядовий кур’єр»