У Будинку уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман приймав послів країн Вишеградської групи. У цій зустрічі узяли участь Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін, Тимчасовий повірений у справах Словацької Республіки в Україні Генріх Сасай, Надзвичайний і Повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень і Надзвичайний та Повноважний посол Чеської Республіки в Україні Iван Почух. Головною темою переговорів стали напрями поглиблення співпраці країн та плани Кабінету Міністрів щодо проведення реформ в Україні.

На митниці негаразди спільні

Передовсім Володимир Гройсман поінформував поважних гостей, що уряд відданий курсу проведення реформ. Він нагадав їм про ухвалення урядом Плану пріоритетних дій до кінця 2016 року, в якому визначено пріоритетні напрями діяльності.

Продовжуючи тему, Володимир Гройсман наголосив, що уряд сконцентрує зусилля на досягненні макроекономічної стабільності й створенні умов для стабільного економічного зростання, сприянні поліпшенню бізнес-клімату, проведенні судової реформи, боротьбі з корупцією та підвищенні якості державного управління. Не менш важливий напрям роботи — реформа державної служби, дерегуляція, публічна приватизація та конкурсне призначення керівництва державних підприємств. Високопосадовці почули з вуст Прем’єра, що незабаром буде завершено реорганізацію контролюючих структур та здійснюватиметься запровадження електронного декларування посадовців.

Через своїх дипломатів країни Вишеградської четвірки підтримують зв’язок з Україною. Фото з Урядового порталу

Ключовою реформою, над якою нині працює уряд, названо реформування митної служби України. У цьому контексті Володимир Гройсман висловився за обмін інформацією між митними органами країн Вишеградської групи про обіг товарів. Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну: «Існують схеми сірої контрабанди, які згубні як для нас, так і для вас».

Він також нагадав гостям, що тижнем раніше Верховна Рада внесла зміни до Конституції України в частині правосуддя. Це дасть змогу оновити як суддівську систему, так і корпус суддів.

Також серед пріоритетів уряду — ратифікація Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, європейська інтеграція країни та запровадження безвізового режиму з ЄС. У цьому розрізі Прем’єр розповів присутнім про якісну роботу віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Санкції одержали підтримку

А ще Володимир Гройсман наголосив, що наша країна виконала всі зобов’язання, передбачені планом дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, саме тому він очікує на позитивне рішення Європейського Союзу. «Це питання не для української влади, а українських громадян», — додав глава уряду.

Після того як він подякував послам країн Вишеградської групи за підтримку щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, сторони перейшли до обговорення питань залучення інвестицій, означили напрями подальшої співпраці країн та поговорили про продовження політики санкцій щодо Російської Федерації. У цьому контексті віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що військова агресія Російської Федерації, а також запроваджене з 1 січня продуктове ембарго завдали Україні втрат у 25% економіки та 20% ВВП. А Повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень окремо висловив готовність його країни допомагати у реабілітації тяжкопоранених воїнів АТО.

Посли країн Вишеградської групи подякували Прем’єр-міністру за ініціативу зустрічі й запевнили його у підтримці України на шляху реформ та відданості продовженню політики санкцій, спричиненої агресивними діями Російської Федерації.

Володимир Гройсман ще раз подякував високопосадовцям за підтримку України країнам Вишеградської групи на міжнародній арені й виступив за поглиблення взаємодії між державами. Його слова були такими: «Хотів би, щоб ми розвивали співпрацю наших країн набагато інтенсивніше. Вірю, що у нас великий потенціал розвитку цих відносин. Переконаний, що наші зусилля матимуть дуже хороші результати».