ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Розпочато новий етап розробки вітчизняних запасів блакитного палива 

Президент Віктор Янукович дав старт подачі промислового газу із самопідйомної плавучої бурової установки «Петро Годованець» на Одеському родовищі та пуску газу з пошукової свердловини на Руновщинській площі в Полтавській області. Запуск відбувся в режимі відеоконференції з приміщення центральної диспетчерської ДК «Укртрансгаз» у Києві. 

Запаси — 22 млрд кубів

Глава держави ознайомився з діяльністю щодо освоєння шельфів Чорного та Азовського морів, яку веде ДАТ «Чорноморнафтогаз». Як зазначив у своїй доповіді директор департаменту з видобування газу та нафти НАК «Нафтогаз України» Олександр Зейкан, газові родовища Одеське і Безіменне на шельфі Чорного моря було відкрито понад 25 років тому.

«Але тільки за останні два роки завдяки активній підтримці уряду, безпосередньо підтримці Президента НАК «Нафтогаз України» розпочала освоєння цих двох родовищ», — сказав він, додавши, що перспективні запаси на цих ділянках перевищують 22 мільярди кубометрів газу.

Крім того, фахівець повідомив, що очікується введення в експлуатацію, пошук і розвідка ще п’яти нових родовищ, де вже проведено широкомасштабні роботи і виявлено ряд перспективних структур загальною площею понад 1100 кв. км.

Президент також заслухав доповідь голови правління НАК «Нафтогаз України» Євгена Бакуліна, який перебував безпосередньо на майданчику СПБУ «Петро Годованець». За його словами, бурова установка працює на об’єкті з 1 червня. За три місяці на родовищі завершено будівництво двох свердловин, здійснюється буріння третьої. «Завдяки новому обладнанню і сучасним технологіям нам вдалося в рази пришвидшити освоєння шельфу Чорного моря. І сьогодні ми відповідально заявляємо, що готові до практичної реалізації поставленого завдання щодо виведення країни на енергетичну незалежність», — сказав Євген Бакулін.

У свою чергу Олександр Зейкан також доповів главі держави про плани щодо видобування газу з родовища Руновщинської площі. «На сьогодні сумарні запаси цього нового родовища становлять 7,9 млрд кубометрів газу. Ми пробурили соту свердловину, де два дні тому з першого ж дослідженого горизонту отримано приплив 120 тисяч кубометрів газу», — уточнив він.

Заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Вадим Чупрун через систему відеозв’язку також поінформував Віктора Януковича про хід бурових робіт на свердловині №100 та її готовність до випробування.

«Дебет усіх одинадцяти свердловин, які тут пробурять у подальшому, і їх запуск на повний режим дасть змогу видобувати приблизно мільйон кубометрів газу на добу, а це означає 320—350 мільйонів кубометрів на рік. Це буде хорошим внеском у реалізацію програми енергетичної незалежності нашої країни та зменшення залежності від імпорту газу», — сказав Вадим Чупрун.

Бурова  «Петро Годованець» працює у морі з 1 червня. Фото УНІАН 

Ресурси для економіки

Заслухавши доповідь заступника голови правління НАК «Нафтогаз України», Президент дав команду розпочати пуск газу, після чого спеціалісти бурової в Полтавській області пустили газ на факел. Віктор Янукович високо оцінив нинішню подію як «дуже великий крок у майбутнє» країни, повідомляє прес-служба Президента.

Він також наголосив, що енергетична незалежність є важливою складовою ефективної розбудови та зростання національної економіки. «Енергетична незалежність — це одна зі складових, яка забезпечить нам виконання тих непростих завдань, що стоять перед національною економікою. Ми обрали цей шлях невипадково, тому що розвиток енергетики пов’язаний, безумовно, з ресурсами», — сказав глава держави, додавши, що сьогодні найбільший з енергоресурсів вплив на економічну ситуацію має саме природний газ.

У цьому контексті Президент високо оцінив початок промислового видобутку газу на шельфі Чорного моря та на Руновщинській площі в Полтавській області. Говорячи, зокрема, про початок роботи першої бурової установки «Петро Годованець» на Одеському газовому родовищі, він висловив переконання, що це лише початок цієї діяльності, і вже найближчим часом там запрацює друга СПБУ із символічною назвою «Незалежність».

«Ми сьогодні зробили один з кроків, які планували, щоб забезпечити розвиток нафтогазової галузі в нашій країні — і таким чином іти далі шляхом забезпечення України, національної економіки енергетичними ресурсами», — наголосив Віктор Янукович.

Глава держави подякував усім, хто бере участь у реалізації зазначених проектів, трудовим колективам та їх партнерам, які «фактично будують разом із нами майбутнє нашої країни».

ДОВІДКА  «УК»

Цього року на Одеському родовищі планують видобути не менш ніж 53 мільйони кубометрів газу. Протягом чотирьох років видобуток газу на Азово-Чорноморському шельфі зросте втричі: якщо 2011-го  «Чорноморнафтогаз» видобув понад 1 мільярд кубометрів, то 2015 року планує 3 мільярди.

Продовження облаштування Одеського і Безіменного родовищ із використанням сучасних СПБУ дасть змогу видобути наступного року понад 600 мільйонів кубометрів газу, а з 2014 року — вийти на рівень річного видобутку понад мільярд.

Запаси Одеського родовища на шельфі Чорного моря становлять 21 мільярд кубометрів газу. Одночасно з бурінням свердловин ДАТ «Чорноморнафтогаз» споруджує три нові морські технологічні платформи та 87-кілометровий підводний газопровід, що забезпечить подачу газу з Одеського та Безіменного родовищ до газотранспортної системи країни.

Одночасно зі збільшенням видобутку вуглеводнів на шельфі Україна нарощує видобуток на суходолі. Однією з перспективних ділянок є Будищансько-Чутівська, до якої належить Руновщинська площа, що розташована на відстані 15 км на північний схід від Полтави. Сумарні перспективні видобувні ресурси газу Руновщинської площі оцінюються в 7,9 мільярда кубічних метрів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»