Напередодні учасники акції, яка розпочалася в центрі вірменської столиці на площі Свободи  ще 19 червня,  вирішили не  зустрічатися з президентом Вірменії Сержем Саргсяном. За повідомленнями ЗМІ, координаційна група заявила:  відмовляється від зустрічі з главою держави, натомість пропонує йому в прямому ефірі оголосити недійсним рішення про підвищення тарифів на електроенергію, яке 17 червня ухвалила Державна комісія з регулювання громадських послуг Вірменії. Згідно з рішенням комісії, від 1 серпня тарифи на електроенергію підвищуються до 48,78 драма (близько $0,1) за кВт/год. Це вже третє зростання цін на електроенергію протягом останніх трьох років. Пікантності ситуації додає той факт, що ЗАО «Електричні мережі Вірменії», створене у травні 2002 року, є дочірнім товариством російського ВАТ «Інтер РАО ЄЕС».

За кілька днів протестувальників кілька разів розганяли правоохоронці, однак вони збиралися знову. До демонстрантів приєдналася зокрема група вірменських політиків і громадських діячів, що сформували живий щит між учасниками акції і поліцейськими, повідомляють місцеві ЗМІ. Першими долучилися колишні й чинні депутати вірменського парламенту, міністр освіти Армен Ашотян, директор Лялькового театру Рубен Бабаян, актор Ованес Азоян, а також інші артисти й громадські діячі. За словами очільника партії «Вільні демократи» Хачатура Кокобеляна, учасники живого щита не хотіли втручатися в тактику організаторів демонстрації і прибули лише для того, щоб запобігти сутичкам, повідомляє News.am. Утім, і те, що вони зробили, — вже позиція.

На боротьбу з тарифами піднялися вірмени різних поколінь. Фото з сайту azatutyun.am

Демонстрацію проти підвищення тарифів на електроенергію підтримали і жителі другого за величиною вірменського міста Гюмрі. На центральній його площі, яка нещодавно заявляла про себе протестом проти свавілля російських військовослужбовців, зібралися кілька сотень людей, які висловили підтримку демонстрантам у Єревані, котрі, попри жорстокий розгін демонстрації вранці 23 червня, знову вийшли на протест.

Активістів, які отаборилися неподалік президентської резиденції, від доступу до будівлі застерігає укріплений поліцейський кордон. І хоч заступник начальника поліції Єревана Валерій Осіпян неодноразово зазначав, що поліція не збирається вчиняти жодних дій, поки зібрання має мирний характер, правоохоронці вже неодноразово порушували обіцянку.

Як передає кореспондент ВВС, 23 червня поліцейські били багатьох учасників акції, відбирали в журналістів техніку і ламали її. Згодом усіх учасників акції протесту, затриманих під час розгону демонстрації (237 людей), звільнили. Утім, глава делегації ЄС у Вірменії Дірк Лоренц закликав провести неупереджене розслідування подій. За його словами, повідомлення про застосування сили щодо учасників мирної акції протесту та журналістів викликають занепокоєння.

Як заявила представниця ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович, під час розгону демонстрації було затримано і піддано фізичному насильству кількох представників ЗМІ. Вона закликала вірменську владу «вжити заходів для забезпечення стриманості представників правоохоронних органів щодо журналістів». «ЗМІ мають право висвітлювати суспільні події, і журналісти повинні мати можливість працювати вільно та безпечно, без побоювання переслідувань та залякувань», — заявила Дуня  Міятович.

Насамкінець зазначимо, що представники вірменської регулюючої компанії заявили: тарифів не скасують. Мовляв, за послуги треба платити, і десять центів за кіловат, на їхню думку, — ціна адекватна. Можливо, та чи адекватні були ті, хто сприяв закабаленню вірменських генеруючих потужностей російськими «благодійниками»?

Лампочки розжарювання мають одну ваду — швидко перегоряють. Люди, якщо об’єднаються, здатні «горіти» довго… Як повідомляє видання Armenia Today, слідом за Єреваном та Гюмрі  почали мітингувати у Ванадзорі,  Арагацотні  та інших громадах…