Мірча Луческу очолив «Шахтар» у травні 2004-го. За 12 років під його керівництвом команда провела 573 матчі і здобула 22 трофеї. Містер, як його називали в клубі, привів «гірників» до восьми перемог у національному чемпіонаті, шість разів під його керівництвом донеччани ставали володарями Кубка країни і сім разів — Суперкубка України. Мірча Луческу — абсолютний рекордсмен «Шахтаря» за тривалістю перебування на посаді головного тренера і за кількістю проведених матчів. Його вісім разів визнавали найкращим тренером України, на його рахунку кілька десятків клубних і українських рекордів. Найгучнішим досягненням на європейській арені став тріумф в останньому в історії розіграші Кубка УЄФА 2009 року.

Та все колись закінчується. Румунський фахівець на післяматчевій прес-конференції зазначив, що був коректним до кінця чинності свого контракту і не вів перемовин про своє майбутнє. Нині він вільний тренер, а це дає змогу «Шахтареві» розпочата пошуки нового наставника.

Луческу прищепив футболістам «Шахтаря» психологію переможців. Фото УНІАН

«Шахтареві» вже 80 років, я працював із клубом 12 з них. Хочу подякувати всім, хто був поряд усі ці роки», — наголосив той, хто назавжди залишиться окремою епохою в історії чинного володаря Кубка України.

Сам фінальний матч на «Арені Львів», яким офіційно завершувався футбольний сезон в Україні, був багатим на моменти.

Як повідомляє сайт ФФУ, команди за останній час добре вивчили одна одну. До того ж луганчани та «гірники» зустрічалися між собою в останньому турі чемпіонату, провівши своєрідну репетицію кубкового фіналу. Тому часу на розвідку на «Арені Львів» «Зоря» та «Шахтар» вирішили не витрачати. Вже до п’ятої хвилини команди Вернидуба та Луческу обмінялися небезпечними моментами. Спочатку Ракицький пробив зі штрафного поряд із «дев’яткою», згодом Микита Шевченко забрав м’яча після «пострілу» Срни, який завершував комбінацію Ісмаїлі — Тайсон. А «Зоря» відповіла ударом-прострілом від Любеновича. Каніболоцький зреагував.

Після такого швидкого початку команди взяли невелику паузу, щоб вибухнути в середині тайму. Почав Гордієнко, з ударом якого впорався Каніболоцький. Згодом Будківський пробив поряд зі стійкою метрів із 12, а потім переграти Шевченка не зумів Гладкий, до того ж форвард «Шахтаря» опинився в офсайді. Впорався голкіпер «Зорі» і з ударом Марлоса.

За такого перебігу подій усе міг вирішити один вдалий епізод. І чергову свою нагоду «Шахтар» не втратив: після розіграшу кутового м’яч потрапив до Тайсона, який виконав навіс до центру штрафного майданчика, де Олександр Гладкий головою переправив м’яч у ворота. Майже одразу міг забивати Марлос, але Шевченко зреагував на його удар.

У перерві Юрій Вернидуб кинув у бій свого джокера Андрія Тотовицького, хет-трик якого приніс «Зорі» останню перемогу над «Шахтарем». Однак знову забив «Шахтар» і знову — Олександр Гладкий. Після флангового навісу Олександр Кучер, який опинився на лінії воротарського майданчика луганчан, скинув м’яч на партнера, а форвад «гірників», витримавши паузу та обігравши двох захисників, удруге у матчі переграв Шевченка.

Програючи 0:2, «Зорі» втрачати вже було нічого. Рахунок змушував команду Юрія Вернидуба великими силами йти вперед, оголюючи тили. «Шахтар» же отримав змогу вести свою улюблену гру — на контратаках. Як наслідок, ще кілька небезпечних моментів виникли поблизу воріт Шевченка, який урятував свою команду після ударів Срни й Тайсона. Міг оформити хет-трик і Гладкий, проте не влучив у ціль зі зручної позиції.

Треба віддати належне «Зорі», яка не здавалася до останніх секунд компенсованого часу, намагаючись забити бодай гол престижу. Але «гірники» в обороні діяли злагоджено і впевнено. Втім, уже сам вихід у фінал для амбітної команди Юрія Вернидуба треба оцінювати позитивно. Забий «Зоря» першою, і результат міг бути іншим. Та за будь-яких обставин самобутня команда заслуговує подяки за сезон.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Кубок України. Фінал

Зоря — Шахтар — 0:2

Голи: Гладкий (42, 57)