МЕТА

На думку першого віце-прем’єра Андрія Клюєва, до спрощення візового режиму з Євросоюзом у нас залишилося обмаль роботи 

Таку думку висловив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі в інтерв’ю порталу «Delо.ua». Він зокрема розповів: «Ми працюємо з ЄС над подальшим спрощенням візового режиму для українських громадян. На саміті Україна — ЄС домовлено про основні параметри доповнень до Угоди про спрощення оформлення віз, укладеної у 2007 році. Після проведення технічних процедур документ буде готовий до підписання».

Так, за результатами переговорів домовлено про подальше розширення категорій наших громадян, які матимуть право на спрощене оформлення безкоштовних багаторазових віз. Планується вдосконалити й порядок оформлення віз для представників засобів масової інформації,  визначити чіткі терміни дії багаторазових віз (1 рік та 5 років) та врегулювати діяльність візових посередників.

Так, після підписання зазначених доповнень до угоди значно зросте кількість українців, які отримуватимуть шенгенські візи за спрощеною процедурою, а багаторазові візи видаватимуть не як раніше, а чітко на 1 рік та 5 років.

Україна також продовжить наполегливо працювати над виконанням Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС, ухваленим торік у листопаді та відповідного Національного плану, затвердженого Президентом у квітні цього року. «Нашу роботу позитивно оцінюють у ЄС — відповідний сигнал ми отримали від керівництва Євросоюзу під час саміту Україна — ЄС 19 грудня, що й було відображено у Спільній заяві за його підсумками», — наголосив Андрій Клюєв.

Відзначивши значний прогрес у виконанні Плану дій, урядовець нагадав, що Україна за цей час приєдналася до чотирьох міжнародних конвенцій, підготувала й ухвалила 11 законів, затвердила 6 стратегічних та концептуальних документів у відповідних галузях, відповідні державні програми та плани заходів з їх реалізації. Окрім того, утворено Державну міграційну службу та Державну службу з питань захисту персональних даних, налагоджено роботу цих структур.

Тобто виконано левову пайку законотворчої роботи, необхідної для скасування ЄС візового режиму для українських громадян, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі.     

По суті, залишається ухвалити закон, яким запроваджуватимуться біометричні документи для виїзду за кордон та закон про окремий антикорупційний орган. Також затвердити Стратегію боротьби з дискримінацією в Україні та  ухвалити відповідний закон. Планується підписати вже парафовану угоду про співробітництво з Євроюстом та завершити переговори про оперативне співробітництво з Європолом.

А на початку наступного року Україна перейде до наступного і останнього етапу виконання Плану дій. Крім того, у розвиток домовленостей згаданого саміту 22 грудня в Брюсселі було завершено технічну звірку тексту проекту Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у частині створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

Після звірки підписали відповідний протокол керівники делегацій — Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції України Валерій П’ятницький та директор Генерального директорату «Торгівля» Європейської комісії Руперт Шлегельмільх.

Тепер сторони можуть розпочати внутрішні процедури для парафування угоди.