У ході робочого візиту до Німеччини Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зустрівся з Федеральним канцлером цієї країни Ангелою Меркель на спільних переговорах разом із Прем’єр-міністром Грузії Іраклієм Гарібашвілі та Прем’єр-міністром Молдови Юрієм Лянке.

Перед початком зустрічі Арсеній Яценюк наголосив, що безпекова ситуація в Україні залишається складною. Він висловив переконання, що влада має всі можливості для стабілізації ситуації: «Проте така стабілізація залежить від позиції однієї з сусідніх до України держав. Ми переконані, що всі країни повинні виконувати свої міжнародні зобов’язання, і в першу чергу це стосується Росії. Перед нами стоять великі безпекові виклики. Та Берлінська стіна зруйнована, і нова Берлінська стіна в Європі ніколи не з’явиться».

Загалом позиція ЄС щодо поступового створення єдиної енергетичної політики — правильна відповідь на всі виклики. І Україна як член Енергетичної хартії і член Енергетичного співтовариства готова долучитися до справжньої енергетичної незалежності європейського континенту, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

«Європейська перспектива для України — це те, чого прагне український народ», — зауважив Арсеній Яценюк, підкресливши, що Україна підписала політичну частину Угоди про асоціацію з Європейським Союзом завдяки персональній допомозі Федерального канцлера і країн-членів ЄС.

Крім того, Україна провела чесні, прозорі й демократичні вибори Президента й цінує позицію Німеччини і європейських партнерів щодо підтримки виборчого процесу, місії спостерігачів, яка визнала ці вибори такими, що відповідають всім демократичним стандартам.

«Очікуємо, що всі країни, зокрема члени Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй, визнають вибори в Україні і легітимно обраного Президента, — наголосив Прем’єр. — Наша мета — зробити Україну європейською державою. З новим Президентом уряд і парламент виконає все, чого очікує український народ. А український народ очікує змін».

Від імені уряду Арсеній Яценюк подякував Німеччині за чітку позицію в підтримці демократичних перетворень в Україні: «Ми це цінуємо і сподіваємось на подальшу підтримку. В нас разом обов’язково буде успішна історія європейського майбутнього».

Ангела Меркель і Арсеній Яценюк мають спільне бачення розвитку Європи. Фото з сайту kmu.gov.ua

Хто підриває безпеку

У Берліні глава уряду взяв також участь у Саміті з енергетичної безпеки, де вкотре окреслив непросту ситуацію на сході нашої країни. На його думку, поки що не існує єдиного інструменту розв’язання проблеми, але українська сторона вбачає ключовий підхід у мирних переговорах з усіма, хто цього миру прагне.  

«Якщо Росія вийде з гри, ми врегулюємо ситуацію на сході України за тиждень чи два. Але коли Росія підтримує і фінансує терористів, надає їм доступ до української території — це створює величезні труднощі», — наголосив Прем’єр-міністр.

З перших днів перебування на посаді він чітко звертався до сходу України з тим, що уряд захистить російськомовну меншину. Нагадав і про готовність провести децентралізацію влади та наділити повноваженнями місцеву владу. «Це те, чого просить народ України. Нам потрібно змінити Конституцію, і цей процес має бути всеосяжним, — запевнив Прем’єр. — І ми зробимо все, що можемо, аби зберегти мир і стабільність, щоб Україна була єдиною демократичною державою»

З іншого боку, ситуація на сході України загострюється: «Вантажівки, повні озброєння й тренованих у Росії бандитів, перетнули український кордон із боку Росії. Ми зверталися до Федеральної митної служби Росії, до російської влади блокувати кордон і не дозволяти цим бандитам перетинати його та загострювати ситуацію. Але вони не зробили нічого». А потім ці бандити тероризують мирне населення, вбивають невинних українців. Тому боротьба з терористами і захист своїх громадян — обов’язок кожної держави.

«Закликаємо Росію і персонально президента Путіна засудити терористів, заблокувати кордон і підтримати Україну в тому, щоб зупинити терористів, — наголосив глава уряду. — Ми розуміємо, що головна мета російського режиму — знищити державу Україна. Росія підірвала глобальну безпеку, порушила Статут ООН, анексувала Крим, захопила територію незалежної держави і підтримує терористів. І Росія за це відповідальна».

Газ як зброя?

Торкнувся Арсеній Яценюк і суто профільних аспектів саміту, високо оцінивши зусилля ЄС і Комісара з питань енергетики Гюнтера Оттінгера щодо тристоронніх переговорів із Росією стосовно газового питання.

«Ми готові сплатити рахунки і борги. Ми готові до компромісу і ринкового підходу. І якщо на цих тристоронніх переговорах ми досягнемо успіху — це буде наш спільний успіх. Якщо ні — ми досягнемо успіху в Стокгольмському арбітражному суді», — підкреслив Прем’єр.

Навіть якщо українська сторона сплатить рахунок за газ за перший квартал цього року, Росія все одно зробить все для відключення його постачання. «Російська мета — не розв’язати проблему, а досягти ескалації ситуації. Ми не віримо словам — ми віримо діям. І починаючи від анексії Криму, маю певні сумніви, що Росія хоче компромісу», — жорстко оцінив ситуацію Арсеній Яценюк.

У питанні ціни на російський газ Україна не просить жодних знижок, а вимагає ринкового підходу. «Яка причина того, що Росія подвоїла ціну на газ? — запитав Прем’єр, зробивши висновок: — Бо їй не подобається уряд? Не подобається прозахідний вибір українців? Ми платимо політичну ціну».

Арсеній Яценюк також наголосив, що Росія вкрала 2,2 мільярда кубічних метрів газу у Криму, який є українською власністю, українські платформи вартістю 1 мільярд доларів США, вкрали Чорноморнафтогаз, а це десятки мільярдів доларів.

«Ми твердо переконані, що це наше спільне завдання — захистити себе. В іншому разі російський «Газпром» зробить те, що робив щоразу: розділити ЄС, запропонувати вигідні умови одним країнам, намагатися одержати від них певну підтримку і покарати інші країни», — сказав він.

Тому разом із ЄС Україна готова сформувати єдину об’єднану енергетичну політику і не дозволити нікому використовувати енергетику як засіб впливу, як новий тип зброї. Партнерам із ЄС та США запропоновано спільно експлуатувати та модернізувати українську ГТС. «Ми готові надати доступ до української ГТС та українських газосховищ і для росіян, адже це наше міжнародне зобов’язання за Енергетичною хартією і Угодою про Енергетичне співтовариство», — запевнив Прем’єр.

Одне слово, якщо Європейський Союз забезпечить єдину енергетичну політику, це зробить його сильнішим.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»