Донецький «Шахтар» забив чотири «сухих» у ворота португальської «Браги» у матчі-відповіді чвертьфіналу розіграшу Ліги Європи сезону 2015/2016 років і ефектно вийшов до півфіналу змагань.

Матч на «Арена Львів» став історичним для «Шахтаря»: Даріо Срна провів 486-й офіційний матч у складі помаранчево-чорних, і це новий рекорд донецького клубу. Колишнє досягнення Михайла Соколовського протрималося з 1987 року. Водночас суперники донеччан намагатимуться якомога швидше забути львівський розгром, а центральний захисник Рікарду Феррейра увійде в історію як футболіст, який в одному матчі забив два м’ячі у свої ворота.

Суперники розпочали без розвідки, гра пішла на зустрічних курсах, боротьба на кожній ділянці поля була досить жорсткою. М’яч у середині поля не затримувався, біля воріт обох команд виникали гострі ситуації, але до реальних гольових моментів справа не доходила. На 24-й хвилині «гірники» провели різку атаку: Марлос відмінним пасом вивів на ударну позицію Коваленка, який на замаху обіграв воротаря, і його збили з ніг. Пенальті чітко реалізував капітан Срна, пробивши низом у правий від себе кут. Трохи згодом донеччани могли подвоїти рахунок, але Факундо Феррейра, вийшовши віч-на-віч з голкіпером, влучив у стійку.

Даріо Срна свій успіх завжди ділить із командою. Фото Укрiнформу

Гості спробували перехопити ініціативу, а «гірники», трохи перепочивши, відповіли другим голом. Під час  масованої атаки Ісмаїлі зліва прострелив уздовж воріт, Коваленко в підкаті не зміг замкнути цю передачу, однак м’яч біля кутового прапорця наздогнав Срна і зробив подачу назад — у воротарський, де захисник «Браги» Рікарду Феррейра вразив власні ворота. У дебюті другої половини рахунок став розгромним. Після відмінної атаки «гірників» Срна опинився праворуч у штрафному і зробив передачу на Коваленка, з ударом якого впритул воротар «Браги» не впорався. Незабаром у схожій ситуації ледь не забив Максим Малишев. «Шахтар» і далі нагнітав, і вже четвертий м’яч опинився в сітці воріт «Браги», проте через офсайд гол не зарахували. А на 74-й хвилині все було за правилами: Марлос із Тайсоном розіграли блискучу комбінацію, а захиснику гостей Рікарду Феррейрі довелося знову вразити власні ворота — 4:0, повідомляє офіційний сайт ФФУ.

Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу  на післяматчевій прес-конференції відзначив прогрес своїх підопічних з кожною зустріччю і похвалив команду за високий рівень гри в обох таймах. «Результат першого матчу був усе-таки не надто переконливим. Зіграли дуже добре в обороні, а потім почали грати у свій футбол, мали повну перевагу в другому таймі. Могли забити ще більше. Дуже радий, що футболісти повністю виконали установку на гру… На початку турніру на нас мало хто ставив. Не забувайте, що у нас змінилося шість ключових футболістів. Нині від матчу до матчу краще грають  Ісмаїлі, Феррейра, Коваленко, Ордець».

Наставник хвалив футболістів, а ті в коментарях зазначили: не має значення, з ким доведеться грати у півфіналі, якщо розраховувати на власні сили. Учора жереб обрав у суперники  «Шахтареві» нинішнього чемпіона Ліги Європи  іспанську «Севілью», в якій грає українець Євген Коноплянка — товариш Андрія П’ятова, Олександра Кучера та інших «гірників» по національній збірній Україні.

Утім, букмекери й досі не вірять у перемогу «Шахтаря» в Лізі Європи. Серед чотирьох півфіналістів турніру вони вважають шанси донецької команди найнижчими. 

Одна з найавторитетніших букмекерських контор світу William Hill вважає, що у донецького «Шахтаря» найменші шанси стати чемпіоном Ліги Європи.

Після чвертьфінальних матчів букмекери оновили коефіцієнти на перемогу в цьому турнірі. Фаворитом вважають англійський «Ліверпуль» з показником 2,75. Шанси іспанських «Вільяреалу»  та «Севільї» на перемогу, на думку букмекерів, рівні. Біля них стоїть коефіцієнт 3,5. Однак у разі перемоги «Шахтаря» можна виграти суму рівно в п’ять разів більшу, ніж поставлені на українську команду гроші.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи.  1/4 фіналу. Матч-відповідь

Шахтар — Брага — 4:0
Голи: Срна (25, пен.), Р. Феррейра (43, автогол; 73, автогол), Коваленко (50)

 

Півфінальні пари Ліги чемпіонів-2015/2016

Манчестер Сіті (Англія) — Реал (Іспанія)

Атлетико (Іспанія) — Баварія (Німеччина)

Півфінальні пари Ліги Європи-2015/2016

Шахтар (Україна) — Севілья

Вільяреал (Іспанія) — Ліверпуль (Англія)

Перші матчі 1/2 фіналу відбудуться 28 квітня, матчі-відповіді — 5 травня.