ЗА ПРАЦЮ — ШАНА 

До загальноукраїнського короваю Рівненщина додала 700 тисяч тонн збіжжя
 

Майже 700 тисяч тонн зернових намолотили й засипали в засіки аграрії Рівненщини. Звісно, що на роль житниці України невелика поліська область не претендує. Втім, якщо взяти до уваги те, що через посушливе літо добряче недорахувалися врожаїв центральні й південні регіони, то й наш «середньостатистичний» 31 центнер зерна на круг — неабияка підмога для держави. А є ж господарства, що перейшли й 60-центнерний рубіж.

Скромні трудівники хлібної ниви в усі часи мислили по-державницьки, незважаючи на ставлення до них самої держави. Їм не виплачували жодних дотацій і компенсацій, а вони все одно тягли свого плуга: як же можна допустити, казали, щоб рідна земля чортополохом заростала?

Саме їх, капітанів і стернових зернової ниви, традиційно вшановують на Рівненщині на святі обжинків. Цьогорічні, що відбувалися у відомому на весь світ Острозі, мали оригінальну назву: «Хай поле врожайне вам піснею стане!» Не знаю, як щодо пісень на полі, але коли в колонах урочисто крокували фермери, трактористи й комбайнери, на їхню честь лунали і щирі слова подяки, й пісні.

Поліська область пишається своїми аграрними здобутками. Фото автора

Це, здається, не залишило байдужим нікого: як нечасто ми ось так, публічно, вклоняємося трударям, котрі годують цілі народи і їхніх президентів! Наші українські трударі — люди особливі: ООН назвала Україну серед чотирьох держав, які рятуватимуть світ від продовольчої кризи. Ось яка у них епохальна місія.

Недаремно порадіти за наших хліборобів із глибини іншої епохи прийшли «князь» Василь-Костянтин Острозький та його «племінниця» Гальшка, що фундувала сім кіп золотом на створення в Острозі академії. А ще — «першодрукар» Іван Федоров, який теж працював на цій благодатній древній землі. Ось так органічно й переплелися тут традиції культурно-просвітницькі та хліборобські. Бо не лише великий поборник православ’я Василь-Костянтин Острозький розпочинав день із молитви до Бога про хліб насущний — з нею й нині піднімається раніше від сонця кожен селянин: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні».

Особливість Рівненщини в тому, що тут (знову ж таки традиційно) високий рівень приватного господарювання на землі — але, зауважте, й відповідальність господарів аж ніяк не нижча! У фермерських та індивідуальних селянських господарствах виробляють понад 90% картоплі та овочів, понад 50% — молока та м’яса. Саме тому селянам краю уряд виплатив уже 3 мільйони гривень дотацій за утримання великої рогатої худоби — чи не найбільше в Україні.