ПЛАНИ 

Укрзалізниця розгорнула масштабні роботи з модернізації руху

У серпні нинішнього року Укрзалізниця підписала договір з акціонерним товариством «Будівельна асоціація «Інтербудмонтаж» на проектування та будівництво нового двоколійного Бескидського тунелю протяжністю 1822 метри. Його прокладуть поряд з існуючим одноколійним, який за понад сотню років експлуатації перетворився в аварійний.

Фахівці стверджують, що будівництво двоколійного Бескидського тунелю збільшить пропускну спроможність Львівської залізниці, а також сприятиме розвитку транзитного потенціалу України. Вони враховують те, що цей об’єкт є складовою п’ятого пан’європейського транспортного коридору, який з’єднує Італію, Словенію, Угорщину, Словаччину, Україну та Росію. 

Тунель зводитимуть за  новітньою австрійською технологією, тож частину робіт виконає одна з досвідчених австрійських компаній. Усі підготовчі роботи, а також укладання колії та електрифікацію об’єкта Львівська залізниця виконуватиме власним коштом. Залучатимуть і кредитні кошти. За словами начальника відділу впровадження кредитних угод Укрзалізниці Юрія Сімчука, вже досягнуто домовленостей із Європейським банком реконструкції та розвитку та Європейським інвестиційним банком про виділення кредитних коштів. Загальна вартість тунелю становить 142 млн доларів США.

На проектування об’єкта підряднику відвели 140 днів. Після погодження Державною архітектурно-будівельною  інспекцією проект та техніко-економічні показники спрямують на затвердження Кабінету Міністрів. Повністю завершити будівництво планується в 2015 році.

Окрім будівництва нових об’єктів, Укрзалізниця розгорнула широкий обсяг ремонтних робіт. На середину серпня капітально відремонтовано понад 453 км колії та модернізовано 294,6 км.  Середній ремонт здійснили на 481,3 км, а комплексно-оздоровчий — на 409,6 км. За цей же час  поставлено 439 нових комплектів стрілочних переводів та виконано середній ремонт 254 комплектів.

Загалом у 2011 році заплановано капітально відремонтувати 776 км колій, модернізувати 445,3 км та замінити на нові 775 комплектів стрілочних переводів.

Найінтенсивніші роботи тривають на напрямках впровадження швидкісного руху поїздів.  Цього року заплановано модернізувати 311,7 км колій: на напрямку Київ — Коростень — Здолбунів — Львів — 80 км, на напрямку Київ — Гребінка — Полтава — Красноград — Лозова —Донецьк — 231,7 км. Також заплановано провести електрифікацію 176 км дільниці Полтава — Красноград —  Лозова та збудувати тягову підстанцію Сагайдак на Південній залізниці. Крім того, на напрямках розмежування вантажного руху від пасажирського виконано роботи з модернізації та капітального ремонту колії на  напрямку Полтава — Бурти — Користівка.