Професори та викладачі Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури привезли до Чернігова виставку своїх живописних полотен. Саме з цього розпочинається презентація унікальної експозиції, присвяченої 100-річному ювілею академії, яку було засновано 18 грудня 1917 року. А потім художні твори помандрують до інших міст України.

Як кожна дорога починається з молитви на удачу, так і ця, ювілейна, відкривається зразками сакрального мистецтва, які зайняли цілу виставкову залу Колегіуму на Валу. Твори класичного іконопису та композиції на історико-релігійну тематику вражають теплими барвами і внутрішньою глибиною образів. Це щирий погляд юної красуні Покрови (О. Ковальчук), рішучість  святих дів  Варвари та Катерини з полотна М. Гайового, зворушливі сльози святого Петра з ключами від Раю (О. Возіянов)…

«Дівчина в червоному» — так ніжно і беззахисно виглядають лише закохані юнки (О.Басанець). Фото автора

Поряд, у другій залі — портрети, пейзажі, натюрморти. Життя у багатьох нюансах — від пишно розквітлих бузкових китиць над тином до згасаючих осінніх ліхтариків старого міського каштана. Від запашних хвиль свіжоскошеного сіна до вічного контрасту зимових кольорів…

Напевне, найкращу характеристику побаченому дав народний художник України Володимир Ємець: «Такої виставки в Чернігові ще не було. Хіба якщо пригадати 1984 рік, коли створювався місцевий  художній музей і до нас із Ленінграда привезли картини Рєпіна, Левітана, Васнецова, Куїнджі. Нинішня ж виставка за  своєю вагомістю не менша». Шанувальники живопису раді були бачити  представлені в експозиції картини своїх земляків Івана Пилипенка та Анатолія Зорка.

Свята Варвара — красива та жіночна

Презентували виставку ректор академії, професор, президент Національної академії мистецтв України, народний художник України Андрій Чебикін, проректор з наукової роботи, доцент, кандидат мистецтвознавства Остап Ковальчук, професор та доктор мистецтвознавства, дійсний член Національної академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України Олександр Федорук. «Чернігів — місто величне і святе. І ми привезли до вас наше академічне надбання, щоб ви бачили, що ми разом з вами… Адже серед кращих випускників академії багато представників Чернігівщини», — ці слова поважних гостей були особливо приємними.