Кияни посіли у своїй групі друге місце, отже в плей-оф зіграють з однією з команд, які фінішували першими. Виняток становлять «Челсі» (команда із групи «Динамо») і «Зеніт» (УЄФА розводить в єврокубках українські та  російські клуби). Тож суперниками «Динамо» в 1/8 фіналу можуть стати «Реал», «Атлетико», «Барселона», «Вольфсбург», «Баварія» і «Манчестер Сіті». Другі місця у групах, окрім «Динамо», посіли ПСЖ, ПСВ, «Бенфіка», «Ювентус», «Рома», «Арсенал» і «Гент». Жеребкування відбудеться 14 грудня.

Перемога в матчі 6-го туру групового етапу нинішнього  розіграшу Ліги чемпіонів була для підопічних Сергія Реброва прямою перепусткою до плей-оф, де столичний клуб востаннє грав  21 квітня 1999 року. Тож кияни зі  стартових  хвилин довели: гратимуть  першим номером. У дебюті Гармаш після пасу від Мораєса заніс у ворота Райковича м’яч, утім, зробив це Денис з офсайду. За кілька хвилин спробував здалеку вразити ворота суперника зі штрафного Рибалка, однак м’яч після удару Сергія застряг у павутинні ізраїльського захисту. На 13-й хвилині мав класну нагоду відкрити рахунок Мораєс, але удар бразильського нападника з гострого кута під поперечку дивом парирував Райкович.

Денис Гармаш (№19) довів, що любить атакувати. Фото УНIAН

А вже за дві хвилини стався ключовий епізод усього протистояння: травми, не сумісної із продовженням гри, зазнав лідер атак «Динамо» Андрій Ярмоленко.

Та лихо не без добра. Саме Ярмоленко заробив той самий штрафний, з якого кияни реалізували стандарт. Бен Хаїм у спробах перервати навісну передачу Рибалки зрізав м’яч у бік власних воріт. Голкіпер «Маккабі» зреагував на цей епізод, однак  першим на добиванні  опинився Гармаш, який «розстріляв» ворота гостей.

Забитий м’яч заспокоїв підопічних Реброва. Більше того, травма Ярмоленка позначилася на подальшій грі господарів, які значно втратили у командній швидкості в атаці. «Маккабі» спробував цим скористатися, але колективу з Ізраїлю не вистачило холоднокровності у завершальній стадії. Тим паче, оборонці киян, на відміну від конструктивних гравців, діяли майже безпомилково. Хіба що Антунеш дозволив собі не дограти до кінця у кількох епізодах, у результаті чого португалець отримав на рівному місці жовту картку і пропустить наступну гру команди у Лізі чемпіонів.

Другий тайм почався з розкішного шансу Гармаша зробити дубль. Рибалка, який провів чи не найкращий свій матч на атаку «Динамо», виконав навіс зі штрафного, а Денис ударом головою не поцілив у далекий кут. Тренерський штаб киян чекав на другий забитий м’яч, щоб остаточно зняти всі питання щодо переможця в цій зустрічі. Але біло-сині провели майже всю другу 45-хвилинку в позиційній грі.

Як підсумок, останні хвилини матчу супроводжувалися легким «валідолом» для всіх прихильників «Динамо», коли долю виступів українського клубу на турнірі міг вирішити один-єдиний невдалий рикошет. Та добре те, що добре закінчується. Уже у лютому Київ нарешті побачить футбол найвищого гатунку, якого столичні вболівальники зачекалися з листопада 2000-го. Футбольна весна  прийде до Києва раніше за календарну.

Головний тренер «Динамо» Сергій Ребров назвав виступ своєї команди в турнірі великим успіхом:

Це був важкий матч. Ми знали, що коли все так близько, особливо непросто. Я радий, що ми вирвали перемогу. Вважаю, що цей матч був важким у психологічному плані. Важко було грати без глядачів, без підтримки наших уболівальників. До того ж, велике напруження було до гри, адже всі вважали, що ми граємо з явним аутсайдером.

Команда вперше за 16 років вийшла до  плей-оф Ліги чемпіонів. Це дуже великий успіх, хоч би хто що казав.  Доводиться чути, що слабкий «Челсі», слабкий «Порту». Однак перед початком розіграшу ніхто так не говорив, — підбив підсумки Сергій Ребров.

Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс заявив, що в зимове міжсезоння постарається зберегти склад: «За 16 років я кожен матч пропустив крізь своє серце. На щастя, що тепер ми цього добилися, але треба не танцювати і радіти, а йти далі. Це проміжний успіх. В 1/8 фіналу хотів би бачити суперником ту команду, яку б ми пройшли. Подивимося, може, до цих матчів ще підсилимося. А найголовніше — постараємося зберегти склад». 

Андрій Ярмоленко, якого через травму замінили в першому таймі, зазначив, що команда перебуває на правильному шляху: «Після травми хвилювався за хлопців у роздягальні й шалено радий, що ми перемогли у важкій грі й подарували свято нашим уболівальникам і собі. Ми на правильному шляху, і тренерський штаб «Динамо» за той час, що керує командою, правильно підбирає тренувальний процес, тактику, а це дає плоди. Експерти можуть говорити, що «Челсі» або «Порту» не ті, головне, що «Динамо — те!».

КОМАНДА МОЛОДОСТІ

Лужний збирає друзів у Львові

Зірки лондонського «Арсенала» та київського «Динамо», з якими грав відомий український футболіст Олег Лужний, зберуться  22 травня наступного  року на «Арені Львів».  Про це Олег Лужний розповів  днями на прес-конференції у Львові.

Хто з зірок лондонського «Арсенала»  приїде до Львова, Олег Лужний  поки не назвав, а от тренерський місток «канонірів»  неодмінно посяде Арсен Венгер.

Голова ГО «Міжнародне спортивне товариство Короля Данила» Ростислав Штинь, який організовуватиме матч, заявив, що шоу називатиметься «Лужний збирає друзів у Львові».

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»