ГТС

До другого етапу оціночних торгів допущено три компанії
 

НАК «Нафтогаз України» за участю представників ЗМІ провела розкриття остаточних пропозицій конкурсних торгів на закупівлю послуг з оцінки вартості активів газотранспортної системи України, в тому числі підземних сховищ газу та об’єктів інфраструктури. Згідно з обраною процедурою двоступеневих торгів, до участі у другому етапі були допущені три компанії: ТОВ «Бейкер Тіллі Україна ЕК» (м. Київ, Україна, ціна пропозиції — 4,1 млн грн), компанія «Дафф Енд Фелпс» (м. Нью-Йорк, США, ціна пропозиції — 4,4 млн грн) і ТОВ «Ернст енд Янг» (м. Київ, Україна, ціна пропозиції — 5,92 млн грн).

Коментуючи цю подію, заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Вадим Чупрун сказав, що Україні треба знати, скільки реально коштує наша унікальна система з її транспортними можливостями, щоб визначитися з ефективною моделлю її використання. Найвагомішим критерієм відбору переможця є ціна і досвід проведення подібних робіт, проте комісія враховуватиме й інші чинники. Він також повідомив, що оцінку вартості ГТС треба здійснити до серпня 2012 року.

Оцінку газопроводу дадуть фахівці. Фото з сайту utg.ua

«Чотири-п’ять мільйонів гривень, щоб знати вартість ГТС, — не такі великі гроші», — зауважив чиновник. Літня дата актуальна ще й тому, що до липня Євросоюз має визначитися щодо фінансування модернізації газопроводу «Уренгой — Помари — Ужгород». Ідеться про кредит у 300 млн євро. Чупрун додав, що «Нафтогаз» паралельно готовий розпочати модернізацію газопроводу «Союз». Крім того,  оцінка ГТС потрібна й для створення тристороннього газотранспортного консорціуму у форматі Україна — ЄС — Росія.

Нагадаємо, що вітчизняна ГТС уже двічі оцінювалася. У 2007-му КК «Імідж» оцінила її вартість у $24 млрд, у 2009-му  КК «Увекон» — у $10 млрд.