СТАРТ 

Швидше та комфортніше, але дорожче

У п’ятницю, 25 травня, з Центрального вокзалу Києва Президент України урочисто відправить до Харкова та Львова два поїзди Hyundai. А вже з 27 травня розпочнеться регулярний рух швидкісних потягів за цими маршрутами. Тепер буде лише три пари швидкісних електропоїздів (дві —з Києва до Харкова й одна — з Києва до Львова). Решту незадіяних потягів у Львівському та Донецькому напрямках планують пустити у першій половині червня.

Графік руху трьох пар, що вже призначені, такий: відправлення з Харкова о 06 год. 50 хв. та о 18 год. 45 хв., прибуття до Києва — 11 год. 30 хв. та 23 год. 15 хв. відповідно. У зворотному напрямку: 18 год. 15 хв. та 06 год. 15 хв., прибуватимуть до Харкова о 22 год. 50 хв. та о 10 год. 45 хв. Час відправлення Hyundai зі Львова — 07 год. 00 хв., прибуття до Києва — 11 год. 55 хв. З Києва поїзд відходитиме о 18 год. 20 хв., а прибуватиме до Львова о 23 год. 15 хв.

Денні міжрегіональні електропоїзди виробництва «Hyundai Rotem»  курсуватимуть із мінімальною кількістю зупинок. На шляху прямування від Києва до Харкова і зворотно поїзд зупинятиметься у Миргороді та Полтаві, з Києва до Донецька і назад  – у Миргороді, Полтаві та  Слов’янську, з Києва до Львова в обидва кінці  прямуватиме без зупинок.  Про це повідомив начальник головного управління пасажирського господарства Укрзалізниці Олександр Іванько.

Як попередньо передбачалося, вартість проїзду у різні дні тижня буде неоднаковою. Так, по понеділках, вівторках та середах квиток коштуватиме у сполученні Київ—Харків  — 422,91 грн у 1 класі та 275,66 грн у 2-му, Київ—Львів — 474,89 грн  та 307,45 грн, Київ—Донецьк — 564,25 грн та 367,75 грн. Щочетверга та щосуботи при купівлі квитків діятиме знижка 10%, а вартість проїзду при оформленні проїзного документа в п’ятницю та неділю підвищуватиметься на 10%. Якщо ж пасажир одразу купує квитки в обидва кінці, застосовується 10% знижка вартості проїзду.

Залізничники стверджують, що подорож у міжрегіональних електропоїздах коштуватиме значно менше, ніж у літаку. Приміром, для пасажирів економ-класу, які прямуватимуть з Києва до Харкова (час подорожі з урахуванням тривалості реєстрації та перельоту — понад 2 години) — 1197 грн, з Києва до Львова (понад 3 год.) — 1197 грн,  з Києва до Донецька (2,5 год.) — 1389 грн. Проїзд автотранспортом хоч і дешевший (відповідно 160—185 грн, 180–215 грн та 265-315 грн), зате тривалість подорожі розтягується на 8—8,5 та понад 11 год.

Після відкриття продажу квитків на швидкісні поїзди Hyundai впродовж доби було продано 900 квитків на напрямок Київ – Харків і 200 квитків на напрямок Київ – Львів. Про це повідомив на брифінгу начальник Головного пасажирського управління Укрзалізниці Олександр Іванько. «У ЗМІ були побоювання щодо того, чи стануть ці нові поїзди користуватися популярністю. Однак такі ж настрої були і десять років тому, коли ми запускали експреси з Києва до Харкова, а сьогодні ці поїзди є надзвичайно популярними. Очевидно, що українські пасажири вже готові до того, щоб залізничні перевезення перейшли на інший рівень швидкості і комфорту, ми бачимо це за першими результатами продажів», – зазначив він.

Пільги на проїзд, встановлені чинним законодавством, поширюються і на проїзд у денних електропоїздах Hyundai.

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Знижку 50% на підставі посвідчення (без талонів) на проїзд у дальньому сполученні у пільговий період з 01 жовтня по 15 травня  мають такі категорії:

♦ інваліди Великої Вітчизняної війни  1, 2 ,3 групи (проїзд по території СНД) та супровідник інваліда Великої Вітчизняної війни 1 групи (не більше одного);

♦ інваліди війни 1, 2, 3 групи (проїзд по Україні) та супровідник інваліда війни 1 групи (не більше одного);

♦ інваліди загального захворювання, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої  групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи);

♦ жертви нацистських переслідувань – інваліди 1, 2, 3  групи та супровідник інваліда 1 групи (не більше одного).

Пільги на підставі талонів (безкоштовно та зі знижкою 50%) на проїзд у дальньому сполученні протягом року (один раз туди і назад) мають такі категорії:

♦ Герої Радянського Союзу;

♦ Герої Соціалістичної Праці; 

♦ особи, нагороджені орденами Слави трьох ступенів;

♦ інваліди Великої Вітчизняної війни 1, 2, 3 групи;

♦ супровідник інваліда Великої Вітчизняної війни 1 групи (один);

♦ учасники Великої Вітчизняної війни;

♦ Герої Соціалістичної праці, Герої України, повні кавалери ордена Трудової Слави;

♦ інваліди війни 1, 2, 3 групи;

♦ учасники бойових дій та учасники війни;

♦ батьки і дружини військовослужбовців, які загинули;

♦ повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу»;

♦ особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», у т.ч. член сім’ї загиблого учасника бойових дій;

♦ жертви нацистських переслідувань – інваліди 1, 2 групи та супровідник інваліда 1 групи (не більше одного).

Для студентів діє пільга 50% вартості проїзду  протягом року (загальні та плацкартні вагони, вагони II-III класу швидкісних поїздів, приміське сполучення) –– для  студентів  вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів незалежно від форм власності. 

Діти віком від 6 до 14 років мають право на знижку 25 % у всіх типах вагонів і поїздів протягом року.

 ДОВІДКА «УК»

Нові денні міжрегіональні електропоїзди Hyundai із місцями для сидіння та швидкістю до 160 км/год належать до категорії Інтерсіті(+). Загальна кількість місць для сидіння — 579,  з них 1-го класу  — 168, 2-го класу – 411 та 2 місця для інвалідів. Є стелажі для розміщення ручної поклажі, багажні полиці, телеекрани. Кожний вагон обладнано двома туалетами, у головному — туалет, пристосований для інвалідів. До послуг пасажирів вагон з буфетом та 51 місцем другого класу.

Вагони електропоїздів оснащені автоматичними зовнішніми розсувними дверима, системою вентиляції і кондиціонування повітря, з функцією охолодження повітря в літній період і обігріву в зимовий період.