ПОЗАШТАТНА СИТУАЦІЯ

Аварію локалізували, і один з енергоблоків уже включили в мережу

Після локалізації та ліквідації позаштатної ситуації, що виникла наприкінці минулого року  на береговій насосній станції Запорізької ТЕС, нині вже включили в мережу енергоблок № 3 потужністю 300 МВт. Поки блок має знижене навантаження в обсязі 200 МВт, що дасть можливість виробляти необхідну кількість пари для пусків інших енергоблоків в міру завершення відновлювальних робіт.

Аварія середнього рівня тяжкості

Для пуску енергоблока відновлені найменш постраждалі ділянки циркуляційних водоводів № 1А і 3А. Завдяки перемичці між ними стала можливою подача води в конденсатор чинного енергоблока. Аналогічні роботи організовані на циркуляційних водоводах 1Б і 2А для пуску блока №2 потужністю 300 МВт.

— Робота Запорізької ТЕС поступово стабілізується. Персонал відновлює обладнання в стислі терміни, люди працюють з повною самовіддачею позмінно 24 години на добу, незважаючи на свята, — повідомив генеральний директор ПАТ «Дніпроенерго» Роман Сердюков. — Паралельно з безпосередніми роботами на об’єкті розробляються нові проектно-інженерні рішення, реалізація яких дасть змогу ввести в експлуатацію в звичайному режимі блоки № 3 та 4 і не допустити виникнення подібних ситуацій надалі.

Позаштатна ситуація на Запорізькій тепловій електростанції в Енергодарі сталася   через пошкодження системи водопостачання, що призвело до автоматичної  зупинки енергоблоків № 2 та № 4. На місці  ще й досі  працюють аварійні служби. Відновлювальні роботи тривають. Екологічної загрози немає. Життєдіяльність міста не порушена. Тепло- та енергопостачання жителів і підприємств Енергодара забезпечено належним чином.

— Аварію, що сталася на ТЕС в Енергодарі, я оцінюю як середньої тяжкості. Теплова станція вийшла із звичайного режиму роботи. Призупинення  такого об’єкта вимагає посиленої уваги як з боку керівників підприємства, так і  обласної влади, — зазначив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, який особисто прибув на місце аварії і провів  тут оперативну робочу нараду з керівниками підприємства та  ліквідаторами.

Енергоблоку на цій ТЕС вже дали старт. Фото Юрія СТРИГУНА

Обладнання дихає на ладан

Очільник області направив на  адресу Прем’єр-міністра Миколи Азарова та   першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва звернення з пропозицією створити урядову комісію для ретельного розслідування причин ситуації, що виникла на ТЕС у  м. Енергодарі.

 — Головне —  розробити чітке, науково об∂рунтоване  рішення, яке забезпечить не тільки успішне завершення  відновлювальних робіт, а  й надалі запобігатиме подібним аваріям, —  наголосив О. Пеклушенко.

 Для координації робіт з ліквідації наслідків аварії  розгорнуто оперативний штаб, в якому працюють також  представники  МНС та керівництва області.

За інформацією фахівців, через  знос обладнання стався порив на напірному циркуляційному водоводі. Це призвело до розмиву котловану берегової насосної станції та відключення циркуляційних насосів, що подають воду в конденсатори енергоблоків. Припинення роботи насосів спричинило зупинку енергоблоків № 2 та № 4 Запорізької ТЕС, які працювали на той момент на станції.

Втрати електроенергії в Об’єднаній енергосистемі України через зупинки енергоблоків ЗаТЕС були компенсовані підняттям навантаження на двох енергоблоках Криворізької ТЕС ПАТ «Дніпро?енерго».

За інформацією керівництва ПАТ «Дніпроенерго», обладнання, що  відпрацювало на станції вже понад  40 років, зношене на 80—90%. З кожним роком імовірність виникнення аварій зростає.  Тож наразі  життєво важливим є впровадження  тут системи виробничої безпеки за міжнародними стандартами, проведення ревізії аварійно-небезпечних вузлів виробництва,  їх поступова заміна чи модернізація.

При Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України створено міжвідомчу комісію для розслідування причин аварії на Запорізькій тепловій електростанції. Її очолив заступник міністра Сергій Чех. Від обласної виконавчої влади до складу комісії увійшли перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко, заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук, начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Євген Семечаєвський та начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Євген Шац. У термін до 31 січня комісія завершить аналіз  матеріалів та підготує відповідне рішення  щодо усунення виявлених недоліків.