Фільм «Таксі» іранського режисера-дисидента Джафара Панахі став тріумфатором цьогорічного «Берлінале». Стрічка здобула «Золотого ведмедя» – головну нагороду престижного кінофестивалю. Замість автора статуетку отримала його племінниця. У 2010 році Панахі заборонили виїжджати з Ірану і знімати кіно. Втім, попри цензуру, він продовжує займатися справою життя.

«Таксі» – це фільм-подорож вулицями Тегерана в авто, за кермом якого сидить сам режисер.

Усі гучні премєри кінофестивалю залишилися без нагород. «Срібного ведмедя» як найкращий режисер отримала представниця Польщі Малгожата Шумовська. Її фільм «Тіло» розповідає пронизливу історію про стосунки батька-слідчого і доньки, яка потрепає від анорексії після смерті матері.

«Я була шокована, у доброму сенсі, звичайно. Таке стається дуже рідко, аби польське кіно здобувало приз на Берлінському кінофестивалі», – сказала пані Шумовська.

Ще одного «Срібного ведмедя» здобув румунський режисер Раду Жуде з фільмом «Браво».

Також спеціальну нагороду за вклад у кіномистецтво отримав український оператор Сергій Михальчук, який працював над російським фільмом «Під електричними хмарами».

«Берлінале» надсилає політичний сигнал. Присудивши «Золотого ведмедя» стрічці іранського режисера Джафара Панахі, міжнародне журі продемонструвало солідарність із митцем, який потерпає на батьківщині від цензури та заборон на роботу і пересування», –повідомляє з Берліна кореспондент euronews.

Copyright © 2015 euronews