Таку думку висловив колишній радник президента США Збігнєв Бжезинський в інтерв'ю польським журналістам у Вашингтоні, коментуючи результати вчорашнього засідання глава МЗС країн Євросоюзу.

«Якщо б не було санкцій, то Росія, на жаль, мала б розв'язані руки для того, щоб ліквідувати незалежність України», - сказав Збігнев Бжезинський. Він позитивно оцінив рішення ЄС розширити санкції проти Росії і продовжити їх дію.

Він назвав «дуже великою» ймовірність того, що після Української держави президент РФ Володимир Путін взявся б за інші країни.

«Ставка насправді велика: це стабільність Європи, стабільність здійснених фактів і кордонів держав, а також можливість самостійно обирати власне майбутнє, що є правом кожної з європейських держав», – сказав Збігнєв Бжезинський.

Він також висловив упевненість, що нова ескалація ситуації на Донбасі з початку 2015 року не є випадковістю.

«Звичайно, це не спонтанна ескалація, а спровокована ззовні. Можливо, джерелом нетерпіння є те, що ситуація розвивається не так, як Путін хотів би. Не може повторити те, чого досяг у Криму, тобто отримати контроль над більшою частиною країни без єдиного пострілу», – сказав Збігнєв Бжезинський.

УНІАН