Доля перемир’я на Донбасі під питанням: збройне протистояння не лише триває, але й погіршилося від моменту підписання домовленості у Мінську.

Президент України Петро Порошенко твердить, що наступ російських військ посилився, хоча до припинення вогню лишається кілька годин. Росія заперечує наявність своїх військових чи техніки на території України.

Сполучені Штати кажуть, що повідомлення про пересування важкої російської техніки по українській території викликають велике занепокоєння.

Джен Песакі, речниця Держдепартаменту США: «Російська армія застосовує артилерію та ракетні установки довкола Дебальцевого, де веде обстріл українських позицій. Ми переконані, що це саме російські установки, а не ті, що належать сепаратистам. Це не відповідає підписаним цього тижня домовленостям».

У Києві поховали ще кількох вояків, що загинули на Донбасі. Умови перемир’я викликають скептицизм у вояків з добровольчих батальйонів, які не вірять у щирість намірів сепаратистів припинити вогонь, а також не погоджуються з порушенням територіальної цілісності України.

«Ми вважаємо, що ми маємо відбити всю українську територію, аби всі наші жертви, що ми поклали у цій війні, не були даремними, – сказав чоловік, що представився Олексієм. – Ми не погоджуємося з перемир’ям. Ми вважаємо, що як Крим, так і Донбас мають бути звільнені».

У суботу вранці ракетні обстріли було чути довкола Донецька. Біля Дебальцевого, стратегічного залізничного вузла між Донецьком та Луганськом, за повідомленнями, тривають запеклі бої між української армією та сепаратистами.

У п’ятницю, 13 лютого, на сході загинуло майже двадцять цивільних. 

Copyright © 2015 euronews