Велика черга вишикувалася в Черкасах біля однієї з будівель на бульварі Шевченка. І молоді, й літні люди, жінки й чоловіки. Як виявилося, всі —  переселенці зі сходу. Хтось просить не називати прізвищ, інші охоче йдуть на контакти з пресою. А запросили їх представники однієї з християнських церков, аби надати продуктові набори. Ці харчі, як повідомили у молитовному домі, регулярно зносять віряни, щоб хоч у такий спосіб висловити свою солідарність, яка з особливою силою знаходить вияв серед українців.

— Піду на будь-яку роботу, — каже Наталія Іванівна, жінка середнього віку. — Може, підкажете якусь?

Інша розповідає про гостинних черкащан, які прихистили її сім’ю в лиху годину. Та ще й роботу запропонували в одному з офісів.

— Дивіться, — рекомендує вона, — он скільки оголошень висить. Там можна щось вибрати…

Хтось влаштувався робітником, хтось менеджером, хтось підприємницьку діяльність продовжує. Місцева влада й самі люди з розумінням ставляться до проблем переселенців, чим можуть, допомагають.

Кожному з переселенців черкащани простягають руку допомоги. Фото Романа КИРЕЯ

У зв’язку із загостренням військового протистояння на Донеччині й Луганщині, кількість переміщених осіб на Черкащині різко збільшується. Про це йшлося зокрема під час засідання обласного штабу з питань, пов’язаних із соцзабезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. Як повідомив заступник керівника штабу Сергій Озеран, родини з Дебальцевого та інших окупованих територій прибувають щодня:

— Усіх зустрічаємо, допомагаємо з транспортом, надаємо психологічну підтримку, їжу, необхідні речі та забезпечуємо тимчасовим житлом.

Так, 1130 родинам призначено державну соціальну допомогу, 4926 сім’ям — допомогу для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг. 1737 громадянам виділено допомогу за рахунок коштів обласного бюджету.

Окрім державної матеріальної допомоги, переселенцям надають всіляке сприяння громадські фонди, благодійні організації, зокрема церковні громади.

В області перебуває 11 852 особи, переміщені з району бойових дій, зокрема 2170 дітей.

Найбільше переселенців прихистили міста Черкаси — 2968 осіб, Умань — 690, Сміла — 551 та Шполянський (626), Черкаський (575) і Звенигородський (428) райони. Загалом з окупованих територій України в мирні регіони прибуло близько мільйона осіб.